Categories: Comunitate

Noi cazuri expertizate de specialiştii de la Insemex

Magdalena Şerban

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani a fost cooptat în realizarea unor noi expertize, de data aceasta fiind vorba de o explozie survenită la un sistem central de încălzire a unei clădiri de birouri din Bucureşti, de un incendiu produs la piaţa centrală a municipiului Piatra-Neamţ şi de unul izbucnit la un depozit de articole pirotehnice din judeţul Timiş.

Fără victime, dar cu pagube materiale
“La ora actuală, avem în lucru o expertiză tehnică pentru o explozie care s-a produs la ultimul etaj tehnologic al unei clădiri de birouri din Sectorul 6 al Capitalei. Explozia nu a fost urmată de incendiu şi nicio persoană nu a fost rănită, fiind produse doar pagube materiale. A doua expertiză vizează un incendiu care s-a produs la cea mai mare piaţă agro-alimentară din municipiul Piatra-Neamţ, piaţă care a ars în întregime. Din păcate, pagubele materiale au fost foarte mari. Cea de-a treia lucrare este legată de un incendiu înregistrat la un depozit de articole pirotehnice din judeţul Timiş. Din fericire nu au existat victime omeneşti şi incendiul nu s-a propagat la imobilele din vecinătate”, a afirmat dr. ing. Emilian Ghicioi, directorul tehnic al Insemex Petroşani.

Paşii de expertizare sunt foarte importanţi
În ceea ce priveşte metodele prin care se ajunge la o concluzie veridică, în fiecare caz, specialiştii spun că în spatele oricărei expertize tehnice există câteva puncte care e musai să fie atinse. “În primă fază, se realizează o evaluare la faţa locului, acolo unde evenimentele la care suntem solicitaţi nu s-au petrecut cu foarte mult timp în urmă. Apoi, facem consemnări şi analize pe baza documentelor pe care le solicităm (scheme tehnologice, procese verbale de verificare şi de instruire, declaraţii ale persoanelor implicate în producerea sau observarea unui eveniment etc.), stabilim un program de lucru pentru efectuarea de teste în laborator sau simulări computerizate, după care emitem ipoteze cu privire la locul iniţial de producere a incendiului sau exploziei şi mecanismul de desfăşurare, facem corelările între documente şi rezultatele experimentelor, validăm ipotezele şi argumentăm tehnico-ştiinţific concluziile, iar după ce am trecut aceşti paşi, putem încheia expertiza ştiinţifico-tehnică. Practic, aceste expertize vin să fundamenteze încadrările făcute de procurori, fiind importante pentru ca ulterior, să fie judecată corect, o anumită situaţie. Astfel, argumentul tehnico-ştiinţific poate valida sau invalida, o anume speţă. Uneori, se întâmplă să fim solicitaţi de către autorităţile statului în elucidarea anumitor evenimente şi după câţiva ani de la producerea acestora, însă aici vorbim de expertize tehnice judiciare, pe care le realizăm doar în baza documentelor aflate la dosar, a testelor pe probele materiale, dacă acestea există şi au fost conservate, a raţionamentelor tehnico-ştiinţifice aplicabile, nemaifiind posibilă realizarea în teren a primei etape de relevare a «amprentei evenimentului» “, a mai precizat dr. ing. Emilian Ghicioi.

Experienţa îşi spune cuvântul
Potrivit directorului general al Insemex, dr. ing. Artur George Găman, deşi la nivel naţional există o listă a experţilor – persoane fizice autorizate de către Ministerul Justiţiei, în cazurile critice, care presupun efectuarea de teste şi experimente – institutul din Valea Jiului este solicitat mai tot timpul, deoarece dispune atât de o bază materială solidă, de personal cu o înaltă specializare, cât şi de o experienţă vastă în domeniu. Dealtfel, competenţa specialiştilor de la Insemex este recunoscută şi pe plan internaţional, institutul fiind angrenat în anii 2013 şi 2014 în activitatea de verificare a articolelor pirotehnice, în cadrul unei acţiuni de supraveghere a pieţei comune, pentru câteva din statele membre ale Uniunii Europene. Trebuie spus că institutul deţine un organism notificat la Bruxelles (NB 1809) pentru evaluarea conformităţii produselor pentru şase directive europene: explozivii de uz civil, echipamente şi sisteme protectoare destinate atmosferelor explozive, securitatea maşinilor industriale, limitarea emisiilor de zgomot produse de echipamentele situate în afara clădirilor, articole pirotehnice, respectiv echipamente individuale de protecţie.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

A cucerit Everestul!

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, a cucerit vârful Everest (8.848 m), potrivit unui anunţ făcut…

18 ore ago

Cum să alegi ochelarii de soare vara aceasta

Fie că vorbim de ochelari de soare pentru bărbați sau femei, aceștia sunt mai mult…

18 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

2 zile ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

2 zile ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

2 zile ago