Categories: ActualitateFlash

Nedreptăţile salariale i-au scos pe grefierii hunedoreni în stradă

Exif_JPEG_420

Natalia Bumbac

Mai mulţi angajaţi ai Tribunalului Hunedoara şi ai Judecătoriei Deva au protestat ieri împotriva nedreptăţilor salariale la care sunt supuşi şi a nerespectării legii de către autorităţile guvernamentale. Personalul auxiliar şi conex de la cele două instanţe s-a alăturat manifestaţiilor organizate de colegii lor la nivel naţional.

Înarmaţi cu pancarte pe care erau trecute principalele revendicări, aproximativ 30 de angajaţi ai Tribunalului Hunedoara şi ai Judecătoriei Deva au vrut să tragă un semnal de alarmă vizavi de lipsa de implicare a autorităţilor în problemele cu care se confruntă. Dar, motivul principal al manifestaţiei a fost bugetul Ministerului Justiţiei în ceea ce priveşte salarizarea personalului auxiliar şi conex al instanţelor pentru 2017. Potrivit grefierului Diana Resedia, protestul vine pe fondul nerespectării legii de către autorităţile guvernamentale, cu precădere a deciziei Curţii Constituţionale nr. 794 din 2016. Această decizie a permis recunoaşterea unor hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale restante, neaplicate până acum. Iar, la construirea noului buget pe 2017, Ministerul Justiţiei a inclus sumele pentru plata diferenţelor doar pentru magistraţi, pentru personalul auxiliar şi conex nefiind prevăzute sumele necesare. Asta în condiţiile în care, în decizia Curţii Constituţionale se spune că valoarea de referinţă unică, în baza căreia se calculează salariile, se aplică la nivelul întregii familii ocupaţionale „Justiţie”, personalul auxiliar şi conex fiind parte a acestei familii. Din cele afirmate de protestatarii de la instanţele hunedorene, ieri, reprezentanţi ai Federaţiei Sindicale Pro Justiţia, la care este afiliat sindicatul din care fac parte, urmau să aibă o discuţie cu ministrul Justiţiei, pe problemele ridicate de ei, de la care aşteptau un răspuns favorabil.
La Tribunalul Hunedoara şi la Judecătoria Deva activează aproximativ 100 de persoane, încadrate ca personal auxiliar şi conex. Salariile acestora variază în funcţie de mai multe criterii, printre care vechimea în muncă, dar şi raportate la specificul muncii desfăşurate. Din datele oferite de reprezentanţii instanţelor hunedorene, un grefier debutant are un salariu de 1.300 de lei pe lună, iar un arhivar debutant are un salariu brut, mai mic decât salariul minim pe economie, respectiv 1.100 de lei. De precizat este faptul că în urma protestului de ieri, activitatea celor două instanţe nu a fost afectată.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Felicitări pentru curajul de a ieși în public și a vă cerși drepturile care vi se cuvin de drept ,au salariul foarte mic față de munca depusă în fiecare zi și de răspunderea care o au .Să sperăm că o să fiți auziți și vi se vor îndeplini dorința .

    Sfântul Dreptății -

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

4 ore ago