Categories: Comunitate

Nedee de odinioarã şi proiecte de viitor, la General Berthelot

Magdalena Şerban

Marina Huzoni (foto), primarul comunei General Berthelot, caută să reînvie trecutul şi tradiţiile populare din Ţara Haţegului, fiind de părere că dezvoltarea nu înseamnă doar prezent şi viitor, ci presupune şi cultivarea a ceea ce strămoşii ne-au lăsat. Pe lângă toate acestea, proiectele de modernizare se ţin lanţ.
„Cu proiectul integrat, depus şi câştigat pe Măsura 322 (2.496.979 de euro) – «Modernizarea uliţelor din satele comunei General Berthelot; reabilitare clădire after school, spaţiu public de recreere, promovarea culturii tradiţionale – organizarea festivalului Nedeea Berthelotului», am ajuns în faza de dotări, licitaţia fiind deja postată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice(SEAP). Nedeia de la noi a fost întreruptă de şase-şapte ani, iar în ultimii patru, s-a încercat reluarea ei, dar nu a mai fost nimic ca înainte. Aşa că ne dorim să o readucem în actualitate, aşa cum era odinioară. Vrem ca în cadrul acestei sărbători (pentru noi reprezintă Zilele Comunei), să organizăm parade ale portului popular din diferite zone ale judeţului, expoziţii cu vânzare de produse tradiţionale şi multe alte lucruri cu puls local”, a precizat Marina Huzoni. Potrivit primăriţei din General Berthelot, un alt proiect, de data aceasta depus pe Măsura 125A (un milion de euro), ce are ca obiectiv modernizarea drumurilor agricole din comună, a fost declarat eligibil cu un punctaj bun, însă acum, se află la mâna sorţii, pentru obţinerea finanţării. O altă speranţă o constituie Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Ţara Haţegului – ţinutul Pădurenilor, ce le poate aduce sume frumuşele administraţiilor înscrise, deci, inclusiv comunei General Berthelot. „O prioritate pentru noi ar fi dotarea celor cinci cămine culturale, la acest capitol existând mult loc de mai bine“, a completat primăriţa din General Berthelot.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

15 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

15 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

15 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

15 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

15 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

15 ore ago