Multinaţionalele trebuie să plătească impozite acolo unde îşi desfăşoară activitatea

Multinaționalele trebuie să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea, și nu doar unde își au sediul central, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE).
El a amintit faptul că Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a reușit să obțină un acord prin care se impune o rată minimă de impozitare a firmelor de 15%, acesta fiind deja parafat de peste 130 de țări.
Potrivit europarlamentarului, marile com­panii, inclusiv cele de tehnologie, trebuie, într-o manieră echitabilă, să achite partea lor de taxe acolo unde își generează profiturile. ”Cred că această rată minimă de impozitare de 15%, obținută în urma unor îndelungate negocieri, este o soluție ambițioasă. Această taxă ar putea lucra efectiv în favoarea luptei împotriva pa­radisurilor fiscale”, a spus deputatul euro­pean.
Grupul PPE din Parlamentul European consideră că o astfel de măsură va pune capăt planificării fiscale agresive și va garanta că marile companii de tehnologie își plătesc partea lor echitabilă de taxe, a subliniat Iuliu Winkler.
În opinia sa, realizarea acordului privind taxarea minimă a companiilor multi­națio­nale a fost accelerată de șocul provocat de pandemia de coronavirus, care, în conti­nuare, va produce efecte în multe domenii ale economiei și finanțelor globale.
Conform lui Winkler, România, care are o cotă de impozitare a profitului de 16%, se află puțin peste limita minimă impusă de noul acord global. ”Aparent, țara noastră nu pare afectată de noul acord, dar, în realitate, am putea avea de câștigat din aplicarea regulii de alocare a cotelor de profit a acelor multinaționale care au vânzări de bunuri și servicii în România fără ca sediul lor de înregistrare să fie aici. Evaluarea unui eventual impact pozitiv se va putea face după ce mecanismele concrete vor fi elaborate și date publicității”, a adăugat europarlamentarul UDMR.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie e pe făraș, după ce nu a ascultat ordinele…

3 ore ago

Bulina albă

Gelu Ovidiu Tirian, decanul Facultății de Inginerie Hunedoara Pentru că aproape toți absolvenții acestei facultăți…

3 ore ago

Bulina neagră

Septimiu T., din municipiul Deva Pentru că a fost condamnat la închisoare cu suspendare, după…

3 ore ago

Peste 80% dintre absolvenţii Facultăţii de Inginerie şi-au găsit un loc de muncă în specialitate

Peste 80 la sută dintre absolvenţii Fa­cultăţii de Inginerie Hunedoara (FIH), din cadrul Universităţii Politehnica…

3 ore ago

„Spartanii” de la Hunedoara au făcut victime colaterale

Patru hunedoreni au fost deja con­damnați în dosarul „revoltei din Hunedoara”, când mai mulți locuitori…

3 ore ago

Enervat de colegul de celulă, un deținut din Hunedoara a fost la un pas de crimă

Și-a băgat în comă camaradul de detenție după ce l-a lovit cu un tele­vizor în…

3 ore ago