Categories: ActualitateFlash

Monument funerar medieval, scos din Mureş

Sorina Popa

O nouă piatră funerară a fost adusă la suprafaţă, din Râul Mureş, de către reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Deşi se credea că ar fi vorba despre o piatră funerară din epoca romană, la fel ca aceea care a fost descoperită în zona Mintiei zilele trecute, se pare că nu este aşa. „Piatra funerară descoperită dincolo de localitatea Veţel este din epoca medievală. Se crede că ar fi vorba de un monument funerar construit în memoria fetei grofului din Veţel, ridicat pe malul Râului Mureş. Se povesteşte că fata a murit într-un accident de caleaşcă, iar părinţii i-au ridicat un monument pe malul Râului Mureş. Am găsit monumentul în apă, este foarte bine păstrat. Piatra cântăreşte peste o tonă. Inscripţia de pe ea este, credem, în limba maghiară, şi va fi descifrată de un specialist de la Sibiu”, a declarat Liliana Ţolaş (foto), directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Specialiştii de la muzeul devean susţin că inscripţiile de pe monumentul găsit recent sunt foarte valoroase şi foarte bine păstrate. Acesta va fi aşezat fie în faţa Palatului Magna Curia, fie înăuntrul lui, fiind din epoca medievală şi nu din cea romană.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • OARE SPRE CE ARATA SI MAIMUTA ASTA POLITRUCA ,SI APUS HALAT ALB,CE DRACU VREA SA DEMONSTREZE SI EA, PARCA NU STIE TOATA LUMEA CA E O NULITATE IN ALE ARHEOLOGIEI

  • Baaaaam daca Muresul ne da atatea eu zic sa-i dam si noi ceva: i-a aruncati jigodita asta in apa, mai da-o-n plm de element decavat ce este!

  • E "tare" Liliana la scos bolovani!!!Dar de ce ii trebuie traducatori de la Sibiu??? Ce in "cotetzul molotzist" se vorbeste doar rromaneza???
    :)

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

21 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

21 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

21 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

21 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

21 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

21 de ore ago