Categories: Comunitate

Miros de iarnă prin primăriile hunedorene

Magdalena Şerban

Primarii hunedoreni, mai ales cei care păstoresc comunităţi din zone montane, încep să numere tonele de material antiderapant proaspăt achiziţionat. Şi, în curând o să mai aibă încă ceva de scos în stradă: lama de zăpadă. Dacă unii preferă să contracteze o firmă specializată pentru a rezolva problema drumurilor înzăpezite, alţii se vor gospodări cu ce au în dotare.

Primarul din Vaţa de Jos crede că se va descurca…
„Avem un buldoexcavator şi un tractor cu lamă. Ele au fost achiziţionate în 2004. Buldoexcavatorul l-am achiziţionat în sistem de leasing, iar tractorul cu bani de la bugetul local. Majoritatea satelor noastre întâmpină probleme când e gros stratul de zăpadă sau sunt condiţii de polei. Ciunganiul este unul dintre cele mai grăitoare exemple. Avem cătune, iar acolo e cel mai rău. Atunci când ne depăşeşte situaţia şi constatăm că nu putem să ne mai descurcăm singuri, apelăm la localnici, care ne ajută de obicei cu tractor cu plug, noi asigurându-le doar motorina. Aşa, deszăpezim cât mai repede posibil. Pentru iarna aceasta am pregătit 50 de tone de nisip şi încă cinci tone de sare. Stocul e asigurat şi dacă mai e necesar, o să completăm. Oricum, sperăm să nu se pună problema şi să avem parte de o iarnă uşoară”, afirmă Milu Folescu, primarul din Vaţa de Jos.

…şi cel din Sântămăria-Orlea e pregătit cu antiderapant
„Suntem pregătiţi de iarnă, deţinem un tractor cu lamă, o remorcă şi un buldoexcavator, toate achiziţionate din bugetul local. Am cumpărat 30 de tone de material antiderapant (nisip cu sare) şi nu de mult timp am încheiat încă un contract pentru achiziţionarea restului de antiderapant, deoarece nu e suficient doar ce am luat până acum. Fiind vorba de 55 de kilometri de drumuri comunale şi uliţe de care trebuie să ne ocupăm pe parcursul întregului anotimp rece, am avea nevoie de mult mai multe tone. Singurul inconvenient pentru cetăţeni este că în caz de forţă majoră, intervenim pe rând. E şi normal că nu putem cuprinde totul, de la Nord la Sud, în acelaşi timp. Când se pune problema, apelăm şi la un localnic care deţine un tractor cu lamă şi ne mai rugăm de el. Anul trecut a fost în regulă, ne-am descurcat şi nu am avut drumuri inpracticabile”, susţine primarul din Sântămăria-Orlea, Dumitru Oprean.

La Sarmizegetusa nu au fost probleme majore, până acum
„Ne vom folosi şi la iarnă de buldo cu lamă şi de tractorul cu lamă, pe care le avem la primărie. Am strâns 30 de tone de material antiderapant. Nu ştiu ce să zic, dacă o să fie sau nu suficient, totul depinzând de cât şi cum va ninge. În general, ne ajungea tonajul acesta. Drumuri vicinale, străduţe, drumuri comunale, totul însumează circa 30 kilometri. Nu am avut niciodată probleme legate de drumuri blocate, şcoli închise din cauza vremii sau necazuri mai mari. Sper să ne ajute Dumnezeu să nu fie rău nici de acum încolo. Ce ţine de noi, facem”, arată primarul din Sarmizegetusa, Mihail Cornel Todoni.

Primarul din Hărău spune pas deszăpezirii făcute de aşa-zişii specialişti
„Ne gospodărim singuri, cu utilajele noastre şi cu oamenii de la primărie. De ce să contractăm o firmă de profil? În primul rând, nu avem bani, iar apoi, astfel de societăţi au contracte cu mai multe primării, în paralel, iar dacă iarna ne va da bătăi de cap, nu putem aştepta să ne vină rândul la deszăpezire. Cu siguranţă au de deszăpezit şi în alte zone, aşa că nu cred că e soluţia ideală să aşteptăm să ajungă şi la noi. Deţinem un buldoexcavator cu lamă, e întreţinut şi merge bine. Avem şi Grabber, dacă situaţia din teren impune folosirea lui, iar de la Mureş am adus nisip, pentru a-l utiliza ca antiderapant. Consumăm doar motorină, cam atât, pentru cei 15 kilometri cât avem în administrare. Sunt şi uliţe în pantă, iar Salvarea, dacă e chemată de urgenţă, poate nu reuşeşte să urce chiar până la poarta omului, dar nu s-a pus problema să rămână cineva netransportat din cauză că vreun drum nu a fost practicabil. Am avut caz, cu 10 ani în urmă, când stratul de zăpadă a măsurat vreo 40 de centimetri, dar şi atunci ne-am descurcat. Am convingerea că trecem şi de iarna aceasta. Dacă o să fie mai greu decât până acum, atunci cred că doar armata ne mai salvează”, declară primarul din Hărău, Dorin Jibetean.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

12 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

12 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

12 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

12 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

12 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

12 ore ago