Categories: ActualitateFlash

Miriştile din judeţ ard la „foc continuu“

Cristina Ghenea

Peste 90 de hectare de teren din judeţ au fost mistuite de flăcări în mai puţin de 24 de ore, din cauza arderilor necontrolate de vegetaţie uscată. Chiar dacă acestea sunt ilegale, Garda de Mediu nu a intervenit în nici unul dintre cazuri.
În urmă cu două zile, pompierii de la şase detaşamente din judeţul nostru au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unor astfel de incendii. În total, au avut loc 11 arderi de vegetaţie uscată, atât pe câmpuri, cât şi în localităţi. „Cetăţenii au scăpat de sub control arderile de vegetaţie pe străzi din Deva, Simeria, Hunedoara şi Petroşani, dar şi în alte zone din judeţ, pe terenuri virane. S-a intervenit cu autospeciale cu apă, iar în locurile greu accesibile, cu echipamente de stingere specifice, aflate în dotarea echipajelor“, a declarat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. În total, suprafaţa arsă depăşeşte 90 de hectare.
Garda de Mediu închide ochii
Chiar dacă aceste arderi de vegetaţie uscată sunt interzise de lege, şi nu doar pentru că sunt periculoase, ci pentru că sunt şi poluante, cetăţenii nu se tem de amenzi şi continuă să provoace incendii. În aceste cazuri, sancţiunile pot ajunge şi până la 3.000 de lei şi pot fi aplicate de către reprezentanţii Gărzii de Mediu. Aceştia, însă, închid ochii de fiecare dată. „Colaborăm cu pompierii şi suntem înştiinţaţi de fiecare incendiu“, a declarat Cristian Moldovan, şeful Gărzii de Mediu Hunedoara. Când a fost întrebat de numărul de sancţiuni aplicate în acest an, sau cel puţin în urmă cu două zile, acesta s-a enervat şi a refuzat să ne răspundă.
Potrivit Anemonei Doda, în ultimele două luni de zile, pompierii au stins peste 100 de incendii de vegetaţie uscată, provocate de hunedoreni. Asta înseamnă că, în aceeaşi perioadă, şeful Gărzii de Mediu a fost înştiinţat de peste 100 de ori de faptul că miriştile sunt mistuite de flăcări, dar n-a luat nici o măsură, potrivit legii, împotriva celor care provoacă aceste incendii.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

14 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

14 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

14 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

14 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

14 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

14 ore ago