Minoritãţile vor mai multe drepturi

  Nicolle Ebner

Congresul PPE, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Bonn-Germania, a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie referitoare la drepturile minorităţilor naţionale. Documentul a fost iniţiat de UDMR şi MKP – Partidul Coaliţiei Maghiare din Slovacia, iar adoptarea lui este un act fără precedent.

Rezoluţia pentru minorităţi şi sprijinirea IMM-urilor
Conform textului Rezoluţiei, PPE recomandă guvernelor să aibă un dialog permanent cu minorităţile naţionale şi să asigure un acces efectiv al acestora în procesul de luare a deciziilor la nivel local, regional şi naţional. PPE reafirmă faptul că sprijinirea minorităţilor naţionale şi lingvistice în vederea protecţiei lor şi a păstrării şi dezvoltării identităţii, culturii proprii şi a limbii materne trebuie să reprezinte una dintre cele mai importante responsabilităţi ale statelor membre ale UE. ”Rezoluţia adoptată de congresul PPE are o importanţă politică deosebită, deoarece aceasta va fi un document de referinţă pentru activitatea parlamentarilor europeni”, a declarat, parlamentarul european Iuliu Winkler, preşedintele UDMR Hunedoara, participant la congresul PPE de la Bonn. UDMR şi-a adus contribuţia şi la redactarea documentului-programatic, intitulat „Economia Socială de Piaţă într-o lume globalizată”, iar prevederile acestuia vor sta la baza tuturor politicilor economice şi sociale, pe care popularii europeni le vor promova, în următorii ani, la nivelul UE. „Este foarte important că, la solicitarea UDMR, acest program include recomandări exprese în privinţa IMM-urilor, mai ales pentru această perioadă, în care criza economică a dus la falimentarea a numeroase afaceri şi implicit, la pierderea a sute de mii de locuri de muncă, România având una dintre cele mai afectate economii”, a afirmat Iuliu Winkler.
PPE-partid cu orientare de centru-dreapta, este cel mai mare partid european, la care sunt afiliate 74 de partide din 39 de state. Un număr de 19 şefi de guverne, dintre care 13 premieri din UE şi alţi şase din state nemembre, nouă comisari europeni, incluzându-l aici şi pe şeful Comisiei Europene, sunt membri ai PPE. De altfel, PPE reprezintă şi cel mai mare grup politic din Parlamentul European, având 265 de membri.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

16 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

16 ore ago