Categories: Actualitate

Ministrul Natalia Intotero: reprezentanţii Diasporei, ambasadori ai statelor din care provin

Adriana Năstase

Politicile pentru diaspora, schimbul de bune practici şi creşterea gradului de coeziune a politicilor privind ţările cu diaspora numeroasă au fost temele de pe agenda reuniunii informale la nivel ministerial organizată ieri, 18 martie, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Diaspora, pe agenda europeană
La evenimentul desfăşurat la Palatul Parlamentului şi prezidat de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero (foto), au participat delegaţii din Lituania, Germania, Italia, Croaţia, Letonia, Polonia, Grecia, Cipru, Slovenia, Belgia, Ungaria, Irlanda, Spania, Cehia şi Marea Britanie, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe – ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi secretarul de stat Victor Micula. Invitaţii au felicitat România pentru că, pe durata deţinerii Preşedinţiei rotative a Uniunii, a adus diaspora pe agenda dezbaterii la nivel european şi şi-au exprimat speranţa că subiectul va fi continuat şi de următoarele Preşedinţii. De asemenea, a fost reliefată relaţia unică şi indispensabilă dintre diaspora, Uniunea Europeană şi ţările de origine.
Dezbaterile au vizat modalităţile prin care ţările europene au reuşit să stabilească relaţii de colaborare economică şi culturală cu diaspora, precum şi iniţiativele de susţinere a dezvoltării lingvistice şi culturale a acesteia şi au prilejuit un schimb de bune practici la nivel european în vederea creşterii gradului de coeziune a politicilor privind ţările cu diaspora numeroasă. Totodată, au fost prezentate şi dezbătute diversele strategii naţionale privind diaspora, în statele în care există o asemenea strategie.
Ministrul Natalia Elena Intotero a reiterat caracterul de pionierat al evenimentului la nivel european privind diaspora din UE, precum şi necesitatea ca diaspora să constituie o temă pe agenda europeană.

Reîntoarcere în ţările din care provin
“Este un moment de însemnătate majoră pentru România să putem găzdui primul eveniment la nivel ministerial dedicat diasporei. Dat fiind numărul semnificativ de români stabiliţi dincolo de graniţele ţării, dar şi numărul mare de cetăţeni ai altor state membre care lucrează, studiază, trăiesc în alte ţări decât cele de origine, avem responsabilitatea să activăm mecanismele europene necesare dezvoltării şi promovării politicilor care să conducă la integrarea membrilor comunităţii aparţinând diasporei, precum şi cele dedicate sprijinirii procesului de reîntoarcere în ţările de origine”, a declarat Natalia Elena Intotero.

Majoritatea sunt bine integraţi
”Am avut schimburi de idei extrem de utile cu partenerii noştri din Uniunea Europeană – miniştri, secretari de stat, consilieri prezidenţiali, ambasadori – pe problematici ce ţin de diaspora din UE şi practicile, la nivelul statelor membre, în ce priveşte relaţia cu conaţionalii lor aflaţi în alte ţări din spaţiul comunitar. Cu toţii au felicitat România pentru că, pe durata deţinerii Preşedinţiei rotative a Uniunii, a adus diaspora pe agenda dezbaterii la nivel european şi şi-au exprimat speranţa că subiectul va fi continuat şi de următoarele Preşedinţii. Reprezentanţii diasporei sunt ambasadori ai statelor din care provin. Sunt, aşa cum au spus şi unii dintre vorbitori, promotori ai valorilor şi aspiraţiilor noastre comune. Au participat la dezbateri demnitari care sunt, ei înşişi, simboluri ale legăturilor cu diaspora: reprezentantul Italiei este născut în Argentina, din mamă spaniolă şi tată italian, iar reprezentantul Germaniei, domnul Bernd Fabritius, este născut în România. Despre români s-a spus că sunt extrem de bine integraţi în societăţile din ţările-gazdă, atât din punct de vedere social, cât şi economic. Este important ca o diaspora să îşi păstreze identitatea conferită de ţara mamă, iar această păstrare a identităţii înseamnă educaţie, cultură, mass-media”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

6 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

6 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

6 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

6 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

6 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

6 ore ago