Ministrul Natalia Intotero: Fiecare român de pretutindeni este un ambasador al României

Adriana Năstase

În Anul Centenar, 50 de etnici români din Ungaria au vizitat mai multe obiective din judeţul nostru, în cadrul proiectului ”Descoperă şi cunoaşte România”, iniţiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Mai multă implicare
Delegaţia românilor originari din oraşul Gyula şi din ţinuturile învecinate a fost formată din reprezentanţi de vază ai comunităţii româneşti, profesori, preoţi, reprezentanţi ai presei de limbă română.
Vineri, la Consiliul Judeţean Hunedoara, delegaţia din Gyula a fost primită de către ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, de preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, vicepreşedintele Sorin Vasilescu, de parlamentarii PSD de Hunedoara şi de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene ”Ovid Densusianu”.
„Cred că fiecare român de pretutindeni, fie că vorbim de fraţii noştri din comunităţile istorice, fie că vorbim despre cei plecaţi în diaspora de mobilitate, este un ambasador al României. În special pentru românii din comunităţile istorice, e foarte bine ca aceştia să-şi cunoască mai bine originile, să cunoască mai bine ţara-mamă, să aibă posibilitatea de a socializa, dar şi de a interacţiona cu autorităţile prin intermediul acestor întâlniri. Cred eu că aceştia pot să beneficieze de mai mult sprijin, de mai multă implicare din partea noastră, a tuturor“, a spus ministrul Natalia Intotero.
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, a declarat că ”este o bucurie şi o onoare să vă avem alături în acest an încărcat de emoţie pentru noi, să vă cunoaştem mai îndeaproape şi să strângem legăturile ca fraţi de sânge ce suntem!”

Donaţie de carte
Managerul Bibliotecii Judeţene Hunedoara-Deva, Sebastian Bara, a afirmat că instituţia pe care o conduce va face în acest an o donaţie importantă de carte românească pentru biblioteca Liceului şi Şcolii Generale „Nicolae Bălcescu“ din Gyula. „Este înălţător pentru noi şi foarte util ca să cunoaştem cât mai mult din valorile poporului din care ne tragem. Aceasta este şi filosofia noastră: ca şi tinerii noştri să cunoască tot mai mult, pentru că prin aceasta se poate întări sentimentul de apartenenţă la neamul din care ne tragem. Sigur, să întărim şi poziţia limbii române în comunitatea noastră, pentru că limba este o marcă etnică foarte importantă“, a declarat, cu acest prilej, directoarea liceului din Gyula, Maria Gurzău Czegledi. Etnicii români din Gyula au vizitat Muzeul Aurului din Brad, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Mănăstirea Prislop, Castelul Corvinilor şi cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Ce vorbești cucoană ? Cum adică trebuie să facem mai mult pentru românii din afara granițelor ? Din circa 29 de ani partidul tău, sub diverse denumiri, a fost la conducere peste 22 de ani. De ce nu a făcut mate lucru ? Spune clar: partidul din care fac parte nu a făcut mare lucru pentru românii din afara țării dar eu, Natalia Elena Intotero, voi face mai multe. Să ne spui și cum. De lozinci suntem sătui. Vii cu expresii comunistoide că toți trebuie să facem. Atunci de ce i-ai invitat doar parlamentarii pesediști la întâlnire ? Ai văzut cum te faci singură de cacao ?

  • Ce vorbești cucoană ? Cum adică trebuie să facem mai mult pentru românii din afara granițelor ? Din circa 29 de ani partidul tău, sub diverse denumiri, a fost la conducere peste 22 de ani. De ce nu a făcut mate lucru ? Spune clar: partidul din care fac parte nu a făcut mare lucru pentru românii din afara țării dar eu, Natalia Elena Intotero, voi face mai multe. Să ne spui și cum. De lozinci suntem sătui. Vii cu expresii comunistoide că toți trebuie să facem. Atunci de ce i-ai invitat doar parlamentarii pesediști la întâlnire ? Ai văzut cum te faci singură de cacao ? Așa-i că ești medtră ?

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

13 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

13 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

13 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

13 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

13 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

13 ore ago