Ministrul Muncii s-a întâlnit cu pensionarii minieri

Maximilian Gânju

Liderii PSD şi UNPR din judeţul Hunedoara au invitat-o pe Rovana Plumb, ministrul Muncii,  în Valea Jiului, pentru a discuta cu pensionarii din minerit o serie de probleme pe care aceştia le au, mai ales în privinţa modului de calcul al pensiei.
Lobby făcut de parlamentarii PSD şi UNPR
Solicitarea unei întrevederi între pensionarii minieri din Valea Jiului şi ministru a fost făcută de liderii ortacilor încă de la începutul acestui an. Parlamentarii PSD şi UNPR din judeţ au facilitat această întrevedere, pentru ca ministrul Rovana Plumb să poată afla ce nemulţumiri au oamenii, dar şi pentru a corecta unele erori legislative din guvernarea trecută, care fac astăzi ca doi pensionari care au muncit aceeaşi perioadă în mină, pe acelaşi post, dar care s-au pensionat la intervale diferite, să primească pensii diferite.
„Vom repara greşelile şi nedreptăţile“
Ministrul Rovana Plumb a făcut referire şi la pensionarii din siderurgie, care au aceleaşi probleme. „Am avut ocazia să discut probleme care-i frământă pe pensionarii minieri, dar şi pe noi, ca guvernanţi. Este vorba de reducerea cuantumului care este în momentul de faţă prevăzut în lege pentru grupa de muncă aferentă minerilor, care în loc să se împartă la 20 de ani, se împarte la 30 de ani. Se solicită luarea în calcul a 20 de ani, ceea ce ar conduce la o creştere a pensiei şi o luăm în calcul prin modificarea actualei legi. În momentul în care se vor întoarce colegii în parlament, o vom pune pe ordinea de zi la Comisia de Muncă, pentru a putea fi rediscutată. Nu numai situaţia minerilor din Valea Jiului este importantă pentru noi, ci şi a celor care au muncit în condiţii speciale, cum ar fi siderurgie, metalurgie. Sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm, pentru că eu le consider nedreptăţi şi, aşa cum facem de doi ani de zile, continuăm să reparăm toate greşelile şi nedreptăţile. Un alt subiect este legat de facilităţile pe care le primesc pensionarii minieri, în jur de 15 mii de persoane, care anual, primesc de la Ministerul Economiei 9,8 milioane de lei (bonurile de cărbune). Comisia europeană a aprobat până în 2014 aceste facilităţi pentru pensionarii mineri şi luăm în discuţie prelungirea acordării lor şi după această dată”, a declarat ministrul Muncii.
Mai multe propuneri legislative înmânate ministrului
Tot în cadrul întrevederii de la Petroşani, senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu i-a dat ministrului mai multe iniţiative legislative, care se referă la situaţia socio-economică a Văii Jiului. Vochiţoiu a adus în discuţia cu ministrul Rovana Plumb şi proiectul de lege privind modificarea vârstei de pensionare a femeilor. „Mai ales că ministrul Rovana Plumb a venit în Valea Jiului chiar de Ziua Mondială a luptei împotriva sărăciei, am mai făcut câteva  interpelări şi avem un proiect de lege privind lucrările comunitare. Trebuie să o impulsionăm pe doamna ministru, de aceea a venit în Valea Jiului, să vadă la faţa locului situaţia. Am făcut cel puţin 15 proiecte care ţin de acest minister şi dosarul i l-am înmânat în cadrul întâlnirii doamnei ministru Rovana Plumb”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Haralambie Vochiţoiu, senator de Valea Jiului.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • O interpelare pe adresa domnului senator Vochitoiu: este adevarat ca pana la sfarsitul anului DNA da drumul dosarelor in care sunteti cercetat pentru fraudarea fondurilor europene? E adevarat ca lunea trecuta ati avut recurs la tribunalul Hunedoara pentru a nu fi executat silit in urma pierderii procesului cu Socom Unirea, atacand decizia prin care ramaneti lefter Bibescu? Este adevarat ca un judecator s-a autorecuzat deoarece nimeni nu mai vrea sa aiba de-aface cu dvs la Judecatoria Petrosani in urma zecilor de procese pe care le-ati avut acolo pe rol pentru inselaciune, fals si alte delincvente? Nu ca ne-ar interesa, dar poate e bine sa aflam si parerea dvs. va multumim frumos.

    Un grup de pensionari care vrea impartirea la 20 nu la 30.

  • De ce sunt doua ciocane in spatele lui domnu senatoru? Sunt ciocanele pregatite pentru doamna Rovana ca stim ca vrea sa ieie locu? Aveti griga doamna Rovana ca senatoru da la gioale. Lu domnu Misu de la noi de la UNPR i-o dat doua lame lungi s le poarte sanatos. Nici nu mai poate domnu Misu sa doarma pe spate, numa pe burta. Serios.

  • Suntem in campanie Tovarasi.
    Multumim tovarasilor mineri pentru ca au plantat panseluta in Bucuresti si Socialismul cu fata umana in Romanica in 90 acum îi rugăm să puna mana sa voteze.
    Pe tovarăşul Moise Nicoară îl rugăm să-şi toaleteze gura că în locul tovarăşului Moloţ (purcel cum îi spune el) va fi numit un alt tovarăş (cu hemoroizi sensibili).
    Despre probleme în Valea Jiului, altădată, acum
    la vot, tovarasi !

  • Domnule PSEUDO-ION ILIESCU, oricine vine in locul lui Purcel (Molot) va fi mai bun. Nu eu ii spun Purcel. Asa il cheama in traducere libera.

Recent Posts

A cucerit Everestul!

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, a cucerit vârful Everest (8.848 m), potrivit unui anunţ făcut…

o zi ago

Cum să alegi ochelarii de soare vara aceasta

Fie că vorbim de ochelari de soare pentru bărbați sau femei, aceștia sunt mai mult…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

2 zile ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

2 zile ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

2 zile ago