Categories: ActualitateFlash

Ministerul Culturii cere daune în dosarul Sarmizegetusa

Carmen Cosman
Procurorii adaugă noi file la dosarul privind distrugerile aduse de lucrările efectuate în situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, în care sunt cercetaţi atât firma care a executat lucrarea, cât şi oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara.
Ministerul Culturii şi Cultelor s-a constituit deja parte civilă în dosarul care vizează lucrările neautorizate, efectuate la cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia. „Ministerul s-a constituit parte civilă cu o sumă concurentă, care constituie paguba“, a declarat, ieri, prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi. Dosarul se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăştie.  Cauza a ajuns pe masa procurorilor hunedoreni, în urma sesizării formulate de Inspectoratul de Poliţie al judeţului Hunedoara, la care se adaugă plângerea depusă de ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Anchetatorii spun că în acest dosar, se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere a monumentelor, iar persoanele care vor fi găsite responsabile riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la 10 ani, în condiţiile în care vorbim despre bunuri cu o deosebită valoare artistică, ştiinţifică sau istorică.
Scandalul de la cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia a izbucnit în luna iulie, după ce s-a descoperit că în zonă a fost amenajată o parcare de aproape 3.000 de metri pătraţi, chiar lângă zidurile fortificaţiei, pe amplasamentul unde, în anii ‘80, s-au găsit urme de locuire dacică. Iar ca accesul să fie mai uşor, au fost săpate şi nişte trepte cu excavatorul, care, după ce autorităţile s-au sesizat, au fost distruse.
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc iar zvonerii că un personaj de la noi are ceva probleme cu o consilieră…

12 ore ago

Bulina albă

Ancuța Suciu, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a depla­sat personal la sediul Unifarm…

12 ore ago

Bulina neagră

Camil T., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic de…

12 ore ago

Controversata lege care amnistiază evaziunea sub un milion de euro, promulgată de Klaus Iohannis ­

Președintele Klaus Iohannis a pro­mulgat legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă prin care…

12 ore ago

Așa, să tot înveți! Școală cu dotări moderne în comuna Gurasada

Magdalena Șerban Pentru modernizarea sistemului școlar în România, prin Planul Na­țio­nal de Redresare și Reziliență…

12 ore ago