Categories: Comunitate

Minerii pensionaţi îşi vor primi retroactiv gratuităţile

Maximilian  Gânju

Deputatul hunedorean, Monica Iacob Ridzi, a anunţat că foştii mineri îşi vor primi şi alocaţiile de cărbune pe anul 2011, dar şi contravaloarea în bani a celor 3.000 de kilowaţi, de care ortacii ar fi trebuit să beneficieze anul trecut.

Au fost semnate documentele necesare
Pentru acest an, conducerea CNH Petroşani şi Sindicatul Muntele au semnat documentele prin care se vor acorda drepturile promise pensionarilor care au muncit în mineritul din Valea Jiului. Deputatul PDL, Monica Iacob Ridzi, spune că în urma demersurilor pe care le-a făcut împreună cu sindicatele miniere, foştii mineri nu vor mai fi obligaţi să scoată din buzunar bani pentru a beneficia de gratuităţi. „Vor primi gratuit cota de 3.000 KWh/an, fără a mai plăti contravaloarea de 10 la sută, cum s-a întâmplat până în anul 2010”, precizează parlamentarul PDL. Guvernul României a aprobat, ieri, o Hotărâre de Guvern, prin care pensionarii din domeniul minier vor primi alocaţiile de cărbune şi contravaloarea în bani a celor 3.000 kilowaţi pe an, gratuitate aferentă anului 2011.
Hotărârea de Guvern adoptată prevede alocarea sumei de 127.221 mii de lei, de la bugetul de stat, pentru anul 2012, către CNH Petroşani. Banii vor fi alocaţi prin intermediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi reprezintă aprobarea sumelor pentru acoperirea diferenţei dintre costurile de producţie şi veniturile de producţie aferente anului trecut, precum şi a sumelor pentru acoperirea costurilor excepţionale anului 2011, în limita sumei ajutorului de stat acordat către CNH Petroşani.

Bani şi pentru închiderea minelor
Potrivit Secretarului General al Guvernului, Attila Dezsi, în şedinţa de ieri, a fost aprobat Proiectul de Hotărâre privind acordarea ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Companiei Naţionale a Huilei S.A Petroşani, pentru anul 2011. Pentru CNH-SA Petroşani, această hotărâre înseamnă accesarea unui ajutor de stat în sumă de 127,2 milioane lei, din care 101,2 milioane lei pentru acoperirea costurilor de producţie şi 26 milioane lei, pentru acoperirea costurilor excepţionale, aferente exploatărilor Petrila, Paroşeni şi Uricani. În cadrul costurilor excepţionale, sunt incluse şi sumele aferente facilităţilor la tariful de energie electrică şi alocaţii de cărbune de care beneficiază pensionarii din cadrul CNH.
Pensionarii minieri urmează să-şi reintre în drepturi începând cu luna mai a acestui an, în urma înregistrării la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, cu data de 23 aprilie a.c., a Actului Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă pe 2012 al CNH-SA, care reglementează facilităţile la tariful de energie electrică şi alocaţii de cărbune.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Mai termina femeie cu prostiile tale.Nu ti-e rusine ca dupa ce ai sustinut si votat aceste taieri plus altele,acum vrei sa ne minti in fata.In an electoral promiteti orice.Rusine

  • Felicitari d-na Ridzi, oricum alocatiile o sa le plateasca cei care vor veni la guvernare si nu pdl-ul. Treaba lor cum vor face.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

21 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

21 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

21 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

21 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

21 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

21 de ore ago