Categories: Comunitate

Minerii au obţinut mai mult decât au sperat

Maximilian Gânju

Greva prelungită a minerilor din Valea Jiului, dar şi ameninţările că vor pleca la Bucureşti pentru a protesta în faţa MEC, le-au adus atât majorarea sporului de pericol, cât şi o primă de Paşti, ori alte bonusuri.

Prime de Paşti şi tichete valorice

Astfel, în urma negocierilor prelungite de vineri, liderii minerilor din Valea Jiului au reuşit să obţină pentru aceştia alinierea sporului de pericol cu salariul minim pe economie, respectiv de la 600, la 700 de lei. În plus, de Paşti, ortacii care muncesc la front vor beneficia de o primă de 400 de lei, iar cei de la suprafaţă, de 250 de lei. Totodată, în urma negocierilor, ministerul a fost de acord şi cu acordarea de tichete în valoare de 300 de lei pentru luna februarie, iar pentru luna martie, de 200 de lei. Aceste bonificaţii pe care negociatorii minerilor din Valea Jiului spun că le-au primit urmează a fi prezentate astăzi, oficial, de Ministerul Economiei. Ministerul, printr-un reprezentant, a anunţat la finalul negocierilor, doar că s-a ajuns la o înţelegere cu liderii minerilor, iar aceştia au încetat protestul. De altfel, încă de vineri, ortacii au reluat munca în subteran, începând cu schimbul IV.

Pierderi de două milioane de euro

Protestul de cinci zile al ortacilor a produs pierderi Companiei Huilei, la prima vedere, de circa 2 milioane de euro, adică, cel puţin 40.000 de tone de huilă. În plus, a afectat şi termocentralele din judeţul Hunedoara, care funcţionează cu huila produsă de minele din Valea Jiului. Totuşi, pagubele pot fi recuperate destul de repede, în condiţiile în care minerii sunt dispuşi să muncească şi sâmbăta şi duminica, zile în care de regulă nu se extrage huilă. „Programul de lucru se stabileşte la fiecare subunitate în parte, dar decizia este de recuperare a producţiei, pentru a începe să alimentăm cu cărbunele necesar refacerii stocurilor pentru termocentralele Mintia şi Paroşeni”, a  precizat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele. Minerii merg mai departe şi spun că ar fi ideal dacă termocentralele ar face comenzi şi în ziua de duminică, aşa încât să recupereze pierderile cât mai repede.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • cinste voua mineriilor!
    Noroc BUN!
    Stiam ca lui Baescu si guvernantiilor le e frica de voi! De nu,erati pe ei in Bucuresti!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

16 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

16 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

16 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

16 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

16 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

16 ore ago