Categories: Actualitate

Mină închisă, comoară pentru hoţii de fier vechi

Dana Istudor

Zeci de săraci din localitatea Aninoasa aşteaptă, pitiţi pe dealuri, să cadă câte un zid din clădirile ce adăposteau birourile unităţii miniere, pentru a putea fura armăturile din fier beton.

Pândesc de după copaci

Cele câteva kilograme de fier, „muncite” cu greu de către hoţi, reprezintă pâinea zilnică, iar deşi activitatea lor este o infracţiune, foamea e mai puternică decât pedeapsa cu închisoarea. Aşa se face că în fiecare zi, cum se încep lucrările de demolare la câte o clădire ce a aparţinut complexului administrativ al Minei Aninoasa, în zonă îşi fac apariţia şi „magneţii”. Sunt discreţi şi pândesc de după copaci cum utilajele de demolat pun clădirile din beton armat la pământ. Când cade câte un perete mai departe de şantier, hoţii dau buzna ca nişte vulturi, şi în câteva minute, iau tot ce este uşor de tăiat din blocul de beton armat. Chiar dacă nu se aleg decât cu câteva bucăţi de fier beton la un „raid”, pentru ei este o pâine sigură şi nu-i mai sperie nici angajaţii firmei care ecologizează perimetrul minier, nici faptul că pot fi identificaţi uşor, ori că pot ajunge la închisoare pentru furt. Aşa se face că angajaţii firmei care se ocupă de demolarea clădirilor sunt într-o continuă joacă de-a hoţii şi vardiştii, cu săracii care caută printre bucăţile de moloz, fierul care le aduce pâinea zilnică. Fenomenul nu poate fi stopat chiar dacă autorităţile au încercat să-i îndepărteze pe hoţi de perimetrul minier.

Sărăcia, la ea acasă

„Numai în cursul anului 2010 au fost întocmite 10 dosare penale, cu un prejudiciu de 8.300 de lei, recuperat în totalitate. Au mai fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 14.500 de lei. Vorbim doar despre sustragerile de la fosta exploatare minieră”, a declarat subcomisarul Nicolae Airinei, şeful Poliţiei Aninoasa. Sărăcia este la ea acasă în Aninoasa, iar sute de familii din fosta localitate minieră trăiesc de pe o zi pe alta, după ce unica lor întreprindere a fost închisă. Dispariţia minei a însemnat declinul economic al localităţii, iar astăzi, alternativa pentru mulţi înseamnă străinătatea, bruma de bani primită ca ajutor social, ori fierul vechi rezultat din demolarea fostei subunităţi miniere.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu”  Hunedoara  Deva pentru lecturare în…

11 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele din sudul județului nostru cum că un individ uns cu toate alifiile,…

21 de ore ago

Bulina albă

Geanina Marin Diu, profesor la Grădinița PP3 din Petroșani Pentru organizarea unui spectacol caritabil în…

21 de ore ago

Bulina neagră

Marius Ș., din municipiul Lupeni Pentru că a fost condamnat la închisoare după ce a…

21 de ore ago

Dragoste cu năbădăi între doi foști soți din Vulcan

Ea a invocat faptul că este o victimă a partenerului, că este abuzată fizic și…

21 de ore ago

Amintirea unui cântec frânt…

Biblioteca Județeană „Ovid Densu­sianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat un…

21 de ore ago