Categories: ActualitateFlash

Mii de deveni solicită ajutorul pentru încălzire

Cristina Ghenea

Devenii stau la cozi la primărie, pentru a beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinţei. Asta, pentru că fiecare solicitant trebuie să treacă pe la trei birouri diferite, ca să facă rost de toate actele necesare.

Doar 88 de dosare finalizate
Încă de dimineaţă, de la începerea programului de lucru, oamenii se înghesuie să intre la Registrul Agricol şi la biroul la care se face plata taxelor şi a impozitelor, de la parterul primăriei. Asta, deoarece solicitarea ajutorului pentru încălzire trebuie însoţită de o adeverinţă cu suprafaţa terenurilor deţinute şi de una cu bunurile imobile pe care le au membrii familiei. Din 3 octombrie, de când s-a dat startul la depunerea cererilor, şi până în prezent, 3.487 de locuitori ai Devei şi-au ridicat formularele necesare. Dintre aceştia, însă, doar 88 au reuşit să-şi pună la punct întregul dosar şi să-l depună la sediul Serviciului public local de asistenţă socială. Ultima zi în care se primesc cererile este 15 noiembrie.

Persoanele singure şi sărace, scutite total
De acest tip de ajutor pot beneficia atât cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, cât şi cei care au centrale termice pe gaz sau încălzire pe lemne. Cuantumul ajutorului, însă, diferă de la caz la caz. Astfel, pentru încălzirea cu gaz, devenii pot primi lunar între 19 şi 262 de lei, în funcţie de veniturile pe care le au. Ajutorul acordat celor care folosesc lemnele pentru căldură este cuprins între 16 şi 54 de lei, iar pentru familiile racordate la sistemul termic centralizat, compensarea facturii poate ajunge şi până la 90 la sută. Cele mai avantajate sunt persoanele care locuiesc singure şi au venituri medii lunare mai mici de 155 de lei, căci pot beneficia de compensare de 100 la sută.
Se fac anchete sociale
După depunerea cererilor, primăria face o listă cu persoanele eligibile pentru acordarea acestui ajutor, iar mai apoi, începe efectuarea unei serii de anchete sociale, pentru a verifica beneficiarii. „În jur de 60 la sută dintre cei aflaţi pe liste vor fi controlaţi. Anul trecut, s-a descoperit că aproximativ 16 la sută dintre cei la care s-a făcut ancheta socială primeau acest tip de ajutor fără drept”, a declarat Corina Oprişiu, administratorul public al municipiului Deva. Aceasta a adăugat că ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie şi 31 martie.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

2 ore ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

2 ore ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

2 ore ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

2 ore ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

2 ore ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

2 ore ago