Categories: Fara bascalie

Mic dejun maghiaro-austro-german si franco-belgian

M-am obisnuit să mănânc bine dimineata, conform acelui proverb chinezesc care spune că mâncarea de dimineată n-o împărti cu nimeni, cea de la prânz împarte-o cu prietenii, iar cea de seară, cu dusmanii.

Asa că nu puteam rămâne insensibil la obiceiurile alimentare ale diferitelor zone pe care ajung să le străbat în peregrinările mele, deocamdată exclusiv europene.
În Ungaria se mănâncă bine. Nu bine, foarte bine. Si Ungaria mai este si tara unde supele si ciorbele sunt la loc de cinste. Ungurii de respectă si sunt foarte apropiati de noi în ceea ce priveste obiceiurile alimentare. De fapt, Transilvania fiind o zonă de culturi amestecate, de multe ori nici nu stii ce e de la ei si ce e de la noi. Dacă e să mă refer la micul dejun, acesta este abundent si variat.
În Austria se mănâncă bine la micul dejun. Primesti cascaval, mezeluri, cereale dacă vrei, lapte si ceai, dulciuri, cafea. Unt sau margarină. Iaurturi.
În Germania tot bine se mănâncă la micul dejun. Chiar foarte bine. Cascaval si brânză, salamuri, suncă, cereale, iaurturi, gem, unt si margarină, prăjiturele si chec. Ceai, suc de fructe si cafea. Toate în cantităti apreciabile, să nu-ti fie teamă că nu te saturi.
În Belgia si Franta, situatia se schimbă radical. Micul dejun e mai mult un pretext. La ei, masa de seară este abundentă, deci neglijează micul dejun, care devine asa, un fel de masă rapidă si sărăcută, ceva cereale si suc de fructe, putin unt, eventual brânză, niste gem si prăjiturele. Poate lapte si un croissant. În orice caz, dacă-ti propui să mănânci bine la micul lor dejun, trebuie să fii precaut, te vei sătura doar dacă mănânci mult. Duse sunt abundenta maghiară, generozitatea austro-germană! Te uiti în zadar după vreo bucătică de suncă, după brânzeturi sau altele mai consistente. E adevărat, te obisnuiesti, dar de la micul dejun te ridici cu gândul că lasă, mai trec vreo două – trei ore si mănânci iar!
Retineti, nu sunt chiar ceea ce se numeste un gurmand. Aviz amatorilor.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Cum se descurcă constructorii cu creșterea prețurilor la materiale

Deficitul de personal calificat în domeniu și creșterea prețurilor la resursele energetice sunt cele mai…

o oră ago

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu”  Hunedoara  Deva pentru lecturare în…

15 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele din sudul județului nostru cum că un individ uns cu toate alifiile,…

o zi ago

Bulina albă

Geanina Marin Diu, profesor la Grădinița PP3 din Petroșani Pentru organizarea unui spectacol caritabil în…

o zi ago

Bulina neagră

Marius Ș., din municipiul Lupeni Pentru că a fost condamnat la închisoare după ce a…

o zi ago

Dragoste cu năbădăi între doi foști soți din Vulcan

Ea a invocat faptul că este o victimă a partenerului, că este abuzată fizic și…

o zi ago