Categories: ActualitateFlash

Martorul cheie din „Comorile dacice I“, arestat pentru viol

Natalia Bumbac

Martorul cheie din dosarul „Comorile dacice I”, Florin Râmbetea (foto), a fost arestat preventiv la începutul lunii ianuarie. Bărbatul originar din judeţul Hunedoara, localitatea Grădiştea de Munte, este acuzat că a violat o minoră de 11 ani, fata concubinei sale cu care avea o relaţie de 13 ani. Florin Râmbetea, în vârstă de 40 de ani, locuia în judeţul Arad, localitatea Şeitin.

Menţinut în arest preventiv
Potrivit IPJ Arad, poliţiştii au demarat cercetările în acest caz în urma unei sesizări făcute de mama minorei. Din probele administrate de anchetatori a rezultat că în perioada septembrie – decembrie 2015, Florin Râmbetea a întreţinut relaţii sexuale prin constrângere cu minora de 11 ani. Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, care au cerut în 7 ianuarie arestarea preventivă a bărbatului. Cererea a fost admisă de Judecătoria Arad. Arestul preventiv a fost prelungit în 2 februarie pentru încă 30 de zile de aceeaşi instanţă, Florin Râmbetea aflându-se în prezent la Penitenciarul Arad, după ce o lună a petrecut-o în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Arad. Dosarul a fost trimis în judecată fiind acum în procedura de cameră preliminară.

Braconierii l-au ameninţat cu moartea
Florin Râmbetea este cel care a descoperit în urmă cu mai bine de 15 ani, 10 brăţări dacice în zona fortăreţei Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, pe culmea Căprăreaţa. Comorile găsite atunci au făcut obiectul unui dosar penal celebru denumit „Comorile dacice I”, în care peste 10 persoane au fost judecate şi condamnate. Deşi iniţial a fost printre învinuiţi, ulterior, Florin Râmbetea a devenit principalul martor al acuzării. Atunci când a fost audiat de instanţă, bărbatul a povestit cu lux de amănunte modul în care i-au schimbat viaţa cele 10 brăţări din aur pe care le-a scos de sub pământ, bijuteriile având o greutate de peste 10 kilograme.
Bărbatul a relatat în faţa judecătorilor că a mers la detecţii în Munţii Orăştiei cu tatăl său şi cu alţi trei bărbaţi despre care ştia că sunt speologi, cu care mai apoi a mers într-un apartament să împartă aurul. „În noaptea următoare, în apartamentul lui Ioan Florin Nistor, din Deva, brăţările au fost împărţite: trei i-au revenit lui Ion Nedelcu, trei lui Ciprian Hidişan, iar patru au rămas la Florin Nistor. În aceeaşi noapte, eu am fost nevoit să fug din calea lui Mugur Miu Nedelcu, din Deva, care aflase de comori şi se pusese pe urmele mele. Câteva zile am stat într-o casă din Tâmpa, apoi am fugit la Sibiu, unde am rămas din nou ascuns, mai mult de o lună”, a declarat Râmbetea. Simţind că pericolul a trecut, fostul cioban s-a întors la Deva, pentru a-şi lua partea din tezaur. „Am primit de la braconieri câte 15.000 de mărci germane, eu şi tatăl meu. Însă unul dintre ei mi-a spus: «dacă mai sufli o vorbă despre comoară, îţi vom tăia mâinile şi apoi vei primi glonţ». Am fost îngrozit”, şi-a amintit hunedoreanul. Totuşi, câteva luni mai târziu, bărbatul a fost depistat de anchetatori şi i-a dus pe aceştia la locul unde fuseseră descoperite comorile. El a continuat, însă, să se ascundă, de frica braconierilor, după ce le-a dat informaţii importante anchetatorilor.

10 ani de procese
Judecata în dosarul „Comorile dacice I” a durat mai bine de 10 ani de zile, iar în decembrie 2014 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă. Astfel, Iulian Ceia, considerat capul grupării de hoţi de comori, a fost condamnat la doi ani de închisoare, pedeapsa fiindu-i redusă considerabil, acesta primind în prima instanţă 12 ani de închisoare. Ceilalţi membri ai grupării au fost condamnaţi la pedepse mult mai mari. Ciprian Hidişan State a fost condamnat la şase ani şi patru luni de închisoare, Ion Nedelcu, Florin Ioan Nistor, Mugur Niu Nedelcu, Mihai Zercula, David Magda au fost trimişi după gratii pentru cinci ani, iar Adrian Marcel Nistor pentru şase ani şi două luni închisoare. De asemenea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare Ioan Petru Groza, iar Alberto Ioan Deak a primit doi ani de detenţie.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago