Politica si administratie

Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: două proiecte legislative aşteptate de foarte multă vreme

Unui număr de aproximativ 12.000 de pensionari din judeţul Hunedoara, care au lucrat în condiţii grele de muncă, le vor fi recalculate pensiile în urma modificării legii sistemului public de pensii. În opinia deputatului ALDE Marius Surgent (foto), aceste modificări rezolvă o problemă majoră care trenează de mai bine de un deceniu, punând capăt unor inechităţi existente între aceleaşi categorii de pensionari.

ALDE a susţinut în Parlament aceste modificări legislative
“Proiectul de modificare a legii sistemului public de pensii, votat în Camera Deputaţilor, îndreaptă dezechilibrele create de-a lungul timpului între aceleaşi categorii de pensionari. La nivelul judeţului Hunedoara acest proiect legislativ face dreptate unui număr de aproximativ 12.000 de pensionari care vreme de peste un deceniu au aşteptat aceste modificări. Categoriile profesionale la care se vor aplica noile prevederi sunt foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă. Potrivit modificărilor legislative, celor care au lucrat în condiţii grele de muncă, fiind încadraţi în grupele I şi II, şi care au ieşit la pensie în perioada 1990-2011, li se vor recalcula pensiile din oficiu. Procesul de recalculare va începe la 1 octombrie. La nivel naţional, de aceste modificări la Legea pensiilor vor beneficia aproximativ 100.000 de pensionari”, a precizat deputatul hunedorean Marius Surgent.
Prin noile reglementări, stagiul minim de cotizare a fost stabilit la 20 de ani de muncă pentru mineri şi 25 de ani pentru siderurgişti. În opinia parlamentarilor hunedoreni PSD şi ALDE, cei care au susţinut acest proiect în Parlament, minerii ale căror punctaje medii vor fi recalculate ar putea beneficia de un spor de peste 1.000 de lei la pensie.

Noul Cod Administrativ, cerut de toţi primarii
Adoptat în Parlament, noul Cod Administrativ a fost criticat de o serie de parlamentari USR, PMP şi PNL, care au şi atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) această lege. Cu toate acestea, unii primari liberali au avut curajul să declare public că aceste modificări erau necesare. Printre aceştia s-a aflat şi edilul Timişoarei, Nicolae Robu, care a făcut chiar şi un apel public către parlamentarii iberali să susţină acest proiect legislativ. Un apel care din păcate a fost ignorat de marea majoritate a parlamentarilor PNL.
Deputatul ALDE Marius Surgent este de părere că modificările aduse Codului Administrativ erau aşteptate de toţi primarii, indiferent de coloratura politică. “În campania electorală am susţinut că este absolut necesar să fie aduse modificări importante la această lege. O spuneam atât din propria experienţă, lucrând în administraţia publică locală, precum şi din discuţiile purtate cu primarii hunedoreni. Tocmai de aceea, atât eu, cât şi colegii mei parlamentari de la ALDE şi PSD am susţinut şi votat acest proiect legislativ. Faptul că parlamentarii PNL nu au votat aceste modificări deşi cunoşteau că toţii primarii, indiferent de partidul din care fac parte, aşteptau această lege, arată clar o ruptură semnificativă între parlamentarii liberali şi primarii din teritoriu”, a subliniat Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

15 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

15 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

15 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

15 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

15 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

15 ore ago