Categories: Comunitate

Marina Huzoni: birocraţia ne omoară

Banii europeni le fac cu ochiul fermierilor, apicultorilor, precum şi tuturor celor care îşi doresc să performeze într-o ramură agricolă, dar partea cu actele nu este tocmai pe gustul acestora. Astfel, din aproape 1.000 de locuitori ai comunei General Berthelot, doar 23 au ales să acceseze fondurile externe.

Puşi pe drumuri

“Am popularizat cât am putut proiectele finanţate cu bani europeni. Reprezentanţii Direcţiei Agricole şi ai APIA Hunedoara au fost alături de comunitate, cu răspunsurile solicitate, iar primăria a dat şi ea o mână de ajutor, furnizând documentele necesare. Momentan, şapte persoane au dosarele pentru apicultură în derulare, iar încă două sunt în curs. Pe partea fermelor de subzistenţă, sunt aprobate cinci dosare, iar în curs mai sunt încă nouă. Măsura 141 este bună, dar birocraţia dă mari bătăi de cap celor interesaţi. Nici partea de contabilitate care trebuie ţinută pe tot parcursul derulării proiectului nu este mai prietenoasă cu fermierii. Plus că omul e pus pe drumuri. Ar fi ideal să existe un birou unic, care să preia documentaţia cetăţeanului şi să-i întocmească dosarul. În felul acesta, cei în cauză nu ar mai fi nevoiţi să bată pe la toate uşile şi mai mult, neştiind paşii şi nefiind profesionişti, să rişte să facă şi cale-întoarsă (fie le mai trebuie acte, fie au greşit câte ceva şi trebuie refăcut, fie doamna X nu este în ziua respectivă etc…). Multă lume şi-ar dezvolta munca la stadiul de afacere, dar se pune problema pieţei de desfacere. De cele mai multe ori, fermierii se află la mâna en-grosiştilor. Ar fi şi mai bine dacă s-ar gândi o organizare a desfacerii produselor ţăranului român”, a precizat Marina Huzoni (foto), primarul comunei General Berthelot. (M. Şerban)

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

„PCR”-ul (pile, relații, cunoștințe) merge și la privat, nu doar la insti­tuțiile de bugetari. Do­vada…

6 ore ago

Bulina albă

Marcel Dobrică, antrenor emerit din Petrila Pentru că elevii săi au obținut titlul de vicecampioni…

6 ore ago

Bulina neagră

Costel Cîrcel, recidivist din Petroșani Pentru că este un pericol social după cum au decis…

6 ore ago

Primarii-fotbaliști din țară, vicecampioni europeni. Primarul din Crișcior, singurul edil din județ participant la Campionatul european

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale,…

6 ore ago

Tupeu de hoț! A jefuit o locuință în timp ce proprietarul dormea

Autorul infracțiunii era prieten cu copiii păgubitului și știa că are în casă bunuri care…

6 ore ago

Dat dispărut, găsit spânzurat

Tânărul din Petroșani, dispărut după sărbătorile pascale, a fost găsit, ieri, spânzurat. Cosmin (foto) a…

6 ore ago