Mãrginean atacã în forţã! Mara pareazã şi contraatacã!

  Anamaria Nedelcoff

De la începutul lui mai, există posibilitatea ca serviciile de salubritate din municipiul Deva să fie efectuate de o firmă apropiată primarului Petru Mărginean (foto stânga). Aceasta este explicaţia pe care o dă acţionarul majoritar al SC Salubritate SA Deva, George Mara (foto dreapta), căruia mai mulţi consilieri locali şi primarul i-au reproşat în şedinţa de consiliu local de vineri, că societatea nu face treabă bună. Mai mult, Petru Mărginean susţine că municipiul Deva riscă „să se transforme într-o groapă de gunoi”. La rândul lor, reprezentanţii Salubritate SA susţin că totul nu este decât o schemă pusă la cale de primar şi de mai mulţi directori din primărie care-l susţin, pentru a rezilia contractul cu ei şi a aduce o firmă… de partid.

Primarul invocă nemulţumirea cetăţenilor
„Una dintre caracteristicile municipiului Deva a fost dintotdeauna curăţenia. În ultima perioadă însă, tot mai mulţi locuitori se declară nemulţumiţi de aspectul oraşului, sesizând conducerea primăriei în audienţele pe care le au primarul sau viceprimarii şi făcând-o responsabilă de aspectul oraşului. În ciuda eforturilor financiare făcute de municipalitate şi a atenţiei acordate curăţeniei, nemulţumirea cetăţenilor este în creştere”, a declarat Petru Mărginean.
Mai mult, primarul susţine că există şi o nemulţumire legată de tarifele practicate de Salubritate SA. „O analiză economică sumară, comparativ cu alte oraşe mai mari, arată că sumele pentru curăţenie cheltuite de la bugetul local al oraşului Deva sunt mai mari decât în alte oraşe mari ale ţării. La Sibiu se plătesc 2,4 milioane de lei pe an. La noi, din anul 2009 şi până acum, s-au plătit, 18,8 milioane. Faceţi comparaţia! Nu cred că e normal să se aducă gunoi din localităţi din preajma Devei şi să primim 900.000 de lei redevenţă”, mai spune Petru Mărginean.

Primăria Deva vrea informaţii
Totodată, Primăria Deva a solicitat ca săptămâna aceasta, reprezentanţii Salubritate SA să prezinte lista cu investiţiile realizate de la intrarea în vigoare a contractului de concesiune până în prezent, licenţa de execuţie emisă de organele abilitate pentru fiecare autogunoieră deţinută, informaţii cu privire la modul de dezinfectare periodică a recipientelor de precolectare şi a autogunoierelor, precum şi date referitoare la cifra anuală de afaceri şi procedurile operaţionale proprii.
„Nu cred că cerem mult, ca să putem continua parteneriatul. Să ne comunicaţi aceste lucruri, pentru ca într-o lună să ştim ce decizie să luăm, iar după aceea voi reveni cu o propunere pentru continuarea contractului sau rezilierea lui”, a mai spus primarul Mărginean.

„Deva nu este nicicum o groapă de gunoi!”
Acţionarul majoritar al firmei de salubritate, George Mara, i-a replicat primarului, că dintr-o dată, Salubritate SA nu mai este pe placul devenilor şi a lui. „Se pare că de anul trecut, societatea noastră nu este agreată. Şi dacă până acum cetăţenii Devei au fost mulţumiţi de serviciile prestate, dintr-o dată, locuitorii nu mai sunt mulţumiţi. Domnul primar întotdeauna a avut o problemă cu această societate, de când a venit. Nu ştim ce urmăreşte. Dânsul spune că şi-a achitat datoriile, dar, la ora actuală, primăria are peste 3.000.000 de lei de plată pe salubritate. Mai exact, pentru lunile noiembrie, decembrie 2012, ianuarie şi februarie a.c., deşi serviciile au fost prestate de către noi şi recepţionate de primărie, actele de recepţie fiind semnate inclusiv de domnul primar, nu s-a achitat nici un leu. S-au făcut diverse tertipuri pentru a dispărea după patru luni tot ceea ce au lucrat 140 de angajaţi. De ce nu spune domnul primar că ultimele patru facturi nu le-a plătit? Aceste facturi generează plăţi către statul român. Deva nu este nici o groapă de gunoi. Haideţi să spunem, pe şleau, care sunt interesele… Pe cine vreţi să aduceţi? Spuneţi pe cine… am înţeles că vă place Timişoara. Păi vă las o listă cu preţurile din Timişoara şi din alte oraşe, ca să vedeţi că la Deva, metrul cub de gunoi este 3 lei, iar în alte municipii este de 8 lei”, a precizat în şedinţa consiliului local George Mara.

„Vrea să ne ducă în incapacitate de plată”
După ieşirea din şedinţa consiliului, George Mara a mai făcut câteva declaraţii de presă. „Este bine de ştiut că toţi cei aproape 140 de angajaţi ai societăţii Salubritate SA acţionează în toate cartierele Devei, chiar dacă sunt zeci de mii de oameni care nu-şi onorează contractul la gunoi. Problema încasărilor este una urâtă. Avem contracte cu 43-44.000 de locuitori, din cei peste 60.000, câţi numără Deva. Deşi majoritatea populaţiei îşi achită facturile  de salubrizare, totuşi, mai sunt foarte mulţi care nu plătesc. Numai din cartierele  Micro 15  şi Gojdu, avem de încasat peste 330.000 de lei. Până şi acel serviciu SPLAS, care trebuie să verifice asociaţiile de proprietari, are datorii de peste 65.000 de lei la noi, din anul 2009. Cu toate acestea, noi am ridicat în permanenţă gunoiul, deci nu poate spune nimeni că Deva este o groapă de gunoi”, declară  supărat, acţionarul majoritar al firmei de salubritate devene.
De asemenea, George Mara a vorbit şi despre faptul că se intenţionează „sugrumarea” Salubritate SA. „Primarul Petru Mărginean îmi trimite mie persoane care să negocieze să-mi preia serviciul de salubritate. A făcut un grup la nivelul primăriei prin care intenţionează distrugerea societăţii. Societatea se poate distruge prin strangulare financiară. Nu se plăteşte până intri în incapacitate de plată şi atunci este foarte uşor să fie predată cuiva. Iar acel cineva se va vedea cine va fi. Locuitorii Devei vor vedea că, dacă va fi preluată de acel cineva, pe care-l doresc dânşii, vor vedea atunci preţuri şi servicii, la nivelul Retim-ului din Timişoara”, mai precizează George Mara.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • ca cetatean pot sa spun ca orasul pare mai curat in ultima vreme ,dar mai sant inca de facut de exemplu cosurile de gunoi stradale nu le gasesti in toate zonele orasului iar unde sant au fost montate cu un sistem de prindere ineficient...ptr vandali....iar ptr a le pune la loc trece mult timp sau nu preocupa pe nimeni !

  • ca cetatean al devei pot sa spun ca orasul este destul de curat,in comparatie cu alte orase,iar cosurile de gunoi stradal din cate am auzit sunt o problema ca nu le monteaza primaria sau spigul care se ocupa de zonele verzi din cate stiu.Eu zic ca daca siar face fiecare treaba cum trebuie ar fi cu mult mai bine pentru toata lumea!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ca orasean al devei pot sa spun ca orasul este destul de curat,in comparatie cu alte orase,iar cosurile de gunoi stradal din cate am auzit sunt o problema ca nu le monteaza primaria sau spigul care se ocupa de zonele verzi din cate stiu.Eu zic ca daca siar face fiecare treaba cum trebuie ar fi cu mult mai bine pentru toata lumea!!!!!!!!!!!!!!!

  • Mara cum ai vandut tu actiunile la niste ciprioti si dupa aia le-ai cumparat inapoi. Hotule. Ale cui sunt actiunile acum. Hai gunoierule dute la Cincis. VALEA. URA SI LA GARA

  • Nu putea fi nici Marginean mai bun decat guvernul de "cinstiti" care ne conduce. Sa nu uitam ca Petru Marginean e sluga lui Molot, stim toti ce naiba!

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

8 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

8 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

8 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

8 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

8 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

8 ore ago