Categories: Fara bascalie

Mare atenţie la guvernarea cu poporul!

„Guvernarea cu poporul” este ceva care sună foarte bine pentru urechile neiniţiaţilor. Pare să fie o culme a democraţiei, legătura supremă, intimă, pe care poate să o aibă un conducător cu poporul său.
În fapt, este exemplul perfect de sofism. Toţi cei care au cât de cât pretenţii că ştiu pe ce lume trăiesc, ar trebui să ştie ce este acela un sofism. Dacă nu, pot da un „search” pe Google. Dacă o vor face, vor găsi, printre altele, următoarea explicaţie: sofismul este un raţionament corect din punct de vedere formal, dar greşit din punct de vedere al conţinutului (fiind bazat pe un echivoc, pe utilizarea aspectelor neesenţiale ale fenomenelor etc.), adesea folosit pentru a induce în eroare; p.gener. argument, afirmaţie false. – Din fr. sophisme, lat. sophisma.
Deci, a induce în eroare, ceea ce fac acum domnii Băsescu, Boc, Flutur, Videanu şi alţii, doamnele Udrea, Turcan şi altele. Pot fi acuzat la nesfârşit de parti-pris-uri de către cei pentru care politica înseamnă doar agăţarea pe perete a portretului conducătorului iubit. Nu am făcut aşa ceva nici cu Constantinescu, nici cu Antonescu şi cu atât mai puţin cu Geoană, dar în condiţiile date, Mircea Geoană este singura soluţie pentru ca Băsescu să nu fie lăsat să guverneze cu poporul – pericol iminent de autoritarism!
Să ne amintim că în comunism se vorbea de proprietatea noastră, a tuturor. Toţi ştim că acest „al tuturor” era de fapt al nimănui, pentru că nu exista responsabilitate. Exact la fel, când eşti izolat de toţi, când te-ai certat cu toţi şi vrei să guvernezi „cu poporul”, de fapt, vrei să guvernezi singur. Nu poţi face referendum pentru fiecare lege, pentru fiecare hotărâre de guvern sau ordonanţă de urgenţă – astea trebuie aprobate de Parlament! Iar Băsescu are un dispreţ funciar faţă de Parlament, pe care l-ar distruge fără remuşcări sau l-ar restructura într-atât, încât nu ar mai rămâne nimeni care să încerce/îndrăznească să i se opună.
Toţi cei care şi-au dorit să guverneze cu poporul au devenit lideri autoritari. Absolut toţi! Statele moderne nu tolerează lideri care ignoră puterea legislativă, invocând sofismul guvernării cu poporul.
Cât despre gogoriţele cu Iliescu, să-mi fie cu iertare, nu cred că un om de 80 de ani, fie el şi zdravăn, mai poate fi transformat în sperietoarea neamului! Păi, ce popor poate să conducă, dacă se sperie de Iliescu…?

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Crin Antonescu a primit aproape 2 milioane de voturi de la electorat. Ca "depozitar" al acestor voturi, cum singur se descrie, a inteles sa le transfere lui Geoana.

    Fara sa-i intrebe pe votanti, doar cu decizia proprie si a conducerii PNL. E de presupus ca votantii domnului Antonescu i-au acordat increderea pentru valorile liberale, pentru proiectele si directiile din programul liberal.

    Mai corect ar fi fost sa lase libertatea propriilor votanti sa aleaga singuri ce fac cu votul lor in turul doi. Probabil o buna parte din voturi ar fi mers catre Geoana. In felul in care a trecut brusc, cu arme si bagaje, in tabara lui Geoana a obtinut un efect contrar. O parte importanta a votantilor vor sta acasa, din lehamite, iar o alta parte a fost antagonizata, suparata pentru aceasta "surpriza", si probabil va vota cu Basescu.

    Tradarea valorilor liberale

    Iata ce a semnat domnul Antonescu, departe de valorile liberale:

    1. "O guvernare in folosul tuturor romanilor printr-o distribuire echitabila a resurselor rezultate pe baza dezvoltarii economice".

    Printre valorile liberale nu se gaseste principiul redistribuirii, de la cei care au, la cei care stau. Stiam cu totii ca liberalii proclama recompensa performantei, a initiativei si creativitatii, a importantei sociale a functiei. Acum si-a adaugat ca principiu sloganul PSD-ist: "pomana contra voturi".

    2. "Sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor si a celor cu venituri mici)"

    Ce inseamna "defavorizate" si cine a defavorizat anumite categorii? Nu cumva prin furtul continuu din bugetele statului practicat de cei care le gestioneaza? Am ajuns ca jumatatea din populatia tarii sa fie asistata.

    Iata ce scrie in programul domnului Antonescu:
    "In prezent, dintr-o populatie totala de 22 de milioane de persoane, 11 milioane sunt asistate, sub diferite forme, de stat. Aceasta nu se mai poate numi "protectie sociala", ci dependenta de stat - capcana clasica a subdezvoltarii".

    Nu mai intelege nimeni nimic. Cand ati fost cinstit si corect, atunci sau acum, cand ati semnat pactul?

    3. Obiectiv: "Scoaterea Romaniei din criza economica, politica si morala".

    Si cine va realiza acest lucru? Cei care de 20 de ani n-au precupetit niciun efort pentru a impinge tara in cea mai profunda criza economica, politica si morala. Adica s-au transformat peste noapte in arhanghelii natiunii. Drept cine ne luati?

    Tradarea PNL

    N-am auzit sa fi existat consultari la nivelul membrilor de rand ai PNL, prin care sa fie intrebati daca sunt sau nu de acord cu acest viraj brusc si important in actiunea partidului. Decizia a fost luata doar de forurile conducatoare, insuficienta cand este vorba de trecerea de la dreapta la stanga.

    Abia in felul acesta s-a demonstrat cata democratie este in PNL, cand accesul la resurse, posturi si functii a anihilat orice bruma de consultari in interiorul partidului.

    Tradarea interesului national

    Ar fi fost posibila, poate, varianta unui guvern de dreapta, cu Geoana presedinte, guvern care ar fi facut ce are tara absoluta nevoie: scaderea cheltuielilor bugetare, reechilibrare macroeconomica, modernizarea structurilor si institutiilor statului. Colaborarea stanga-dreapta nu a dat rezultate in Romania.

    De ce atunci singura varianta avuta in vedere a fost predarea partidului fortelor de stanga? Avand in vedere ponderea parlamentara a PNL e clar ca deciziile vor fi luate la PSD, nu la PNL.

    Conducatorii PNL au spus mereu ca Traian Basescu este cauza neintelegerilor dintre fortele de dreapta. Bun, prin castigarea alegerilor de catre Mircea Geoana, motivul neintelegerilor ar fi disparut si se putea foarte bine instala un guvern de dreapta.

    De ce a fost eliminata aceasta sansa, foarte buna pentru interesul national? Se poate fura mai usor cu stanga? Asta sa fie motivul? Cred ca sunt necesare explicatii.

    Consecinta acestei mutari rapide se va vedea si in plan uman. La masa festiva, dupa castigarea alegerilor, ii vom vedea discutand pe Zoe Petre cu Marian Vanghelie despre civilizatia greaca si originile democratiei, pe Neagu Djuvara cu Ion Iliescu despre represaliile comuniste impotriva intelectualilor, pe Quintus cu Hrebenciuc despre moralitate in politica.

    Mai vesela va fi discutia domnilor Mazare si Fenechiu, despre dosare penale la DNA.

    Revenind la un registru grav e cazul sa evaluam sansele societatii noastre in viitorii 5-10 ani si sa votam in consecinta. Cum votam, asa vom trai.

    Prof. Stefan Vlaston

  • Imi „ place” din ce in ce mai mult de PNL are” tupeu”(a se citi nesimtire), din ce in ce mai mare!
    La fel ca si in 2008 cind la parlamentare a obtinut cel mai putin dintre pretendenti, a tinut mortis sa-si impuna primul ministru. , Si acum a reusit dupa acelasi scor sa-si impuna pretendentul la” scaunul domnesc” sub alt aspect, de „ independent” a candidatului cu nume” predestinat”!
    Fratilor numele nemtesti au ele ceva nobil, dar probabil cele de acolo de la ei, sa nu uitam ca asta e de al nostru de pe plaiurile mioritice, ca nemtii adevarati au plecat inaite de 89, cei cu valoare medie dupa 89 si noua ne-au mai ramas…… „ restul” !
    Dar de fapt de ce sa ne mai miram? Nici dupa Cuza, noi romanii nu am reusit sa punem un nume de-al nostru in „Jiltul domnesc” si am importat un brand „Hohentole ……”. Credeti ca suna mai bine la Parlamentul Europei tot felul de Klausi, Johani, sau ce nume or mai avea? Ce un Basescu , Geoana, sau Almanahe sau alti Paturici , nu ar fi la fel! S-a obisnuit Europa cu Baroso, Berlusconi, Sarkozy, asa cum au fost buni si Iliescu, Constantinescu….., hai ca si asa suntem recunoscuti prin de alde” MITICI” si sa alegem un „ESCU”!

    Numai asa sa va ajute DUMNEZEU !

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

19 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

19 ore ago