Categories: Actualitate

Mai multe fuste în politica locală

Natalia Bumbac

Plenul Senatului a votat luni o propunere legislativă care prevede obligativitatea introducerii unei cote de 30 la sută de gen la candidaturile de la alegerile locale, pentru posturile de consilieri locali şi judeţeni. În cazul în care partidele politice nu vor respecta acest principiu, listele urmează să fie respinse de biroul electoral. Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului cu 94 de voturi „pentru“, urmând să fie trimisă la Camera Deputaţilor, care va da votul final.
Aproape 160 de deputaţi şi senatori, femei şi bărbaţi deopotrivă şi-au pus numele pe propunerea legislativă. Printre aceştia se numără şi deputatul hunedorean Eleonora-Carmen Hărău (foto), cea care a promovat proiectul încă din momentul în care a fost lansat. „Mă număr printre iniţiatorii acestui proiect de lege şi consider că, odată intrat în vigoare, se va institui o anumită normalitate, deşi o reprezentare corectă ar fi de 50 – 50, la fel cum este structurată societatea. Cu siguranţă proiectul va fi bine primit şi la Camera Deputaţilor, atunci când va ajunge pe ordinea de zi. De ce este bine ca mai multe femei să intre în politică, respectiv în administraţie? Pentru că toate statisticile dovedesc că femeile din Parlamentul României sunt mult mai active, cele din administraţie sunt mult mai conştiincioase. Incidenţa femeilor care încalcă legea este mult mai mică în raport cu bărbaţii”, a explicat deputatul Eleonora-Carmen Hărău. Întrebată dacă s-a confruntat cu probleme de discriminare pe motive de gen, parlamentarul a afirmat că în experienţa sa personală, petrecută, mai ales, în mediul economic privat, nu s-a confruntat cu astfel de situaţii. Deoarece în mediul de afaceri eşti apreciat pentru faptele şi lucrurile pe care le faci, nefiind nevoie de anumite persoane să te promoveze. Pe când în politică „şansa” ca femeile să fie discriminate este mult mai mare, deoarece în politică este neovie să fii promovat şi susţinut de către colegi.
Trebuie spus că iniţiativa legislativă aprobată de Senat vine să modifice Legea pentru alegerea administraţiei publice locale.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Trei intrebari mamaie:
    1. Nu credeti ca era bine si cota de varsta ? ca de babe ne-am saturat si acasa
    2. Nu crezi ca ar fi momentul sa vezi Parlamentul ca noi, la televizor ??
    3. Cat te-a costat articolasul ???

    Va mai voteaza Harap Alb.
    Ajunga-va afacerile.

Recent Posts

Corvinul Hunedoara a primit licența de participare în competițiile europene

Joi, 23 mai, UEFA a comunicat Federației Române de Fotbal decizia cu privire la solicitarea…

2 zile ago

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu”  Hunedoara  Deva pentru lecturare…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că la o unitate sanitară de pe la noi se în­tâmplă lucruri tare…

3 zile ago

O nouă Secţie de Radiologie şi Imagistică Medicală, inaugurată la Spitalul Judeţean Deva

O nouă Secţie de Radiologie şi Imagistică Medicală a fost inaugurată ieri în corpul nou…

3 zile ago

Bulina albă

Prof. Mihaela Marița, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani Pentru organizarea unui simpozion internațional la…

3 zile ago

Bulina neagră

Dan Vîlceanu, deputat Pentru că l-a mușcat pe deputatul Florin Roman, cei doi încăierându-se chiar…

3 zile ago