Categories: Comunitate

Lelese, în febra tradițiilor

Magdalena Șerban

Când zici Lelese, spui tradiții de secole. De la măsuratul oilor și până la nedei, totul e sfânt pentru pădureni și așa își doresc să rămână și pentru urmașii lor.

Se strigă adunarea
Recent, “Măsuratul oilor”, ma­ni­fes­ta­re organizată de Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, Primăria comunei Lelese, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) a județului Hunedoara și Aso­ciația Pădurenilor, a reunit cres­cători de oi, dar și numeroși iubitori de tradiție care au ales Dealul Purcărețului pentru a admira de aproape mioarele, tunse și însemnate să ducă mai departe ceea ce e definitoriu pentru comu­ni­tate. Obiceiul străvechi a fost marcat cu plăcinte pădurenești, frip­tură de miel și vinars, iar acum, pa­sio­nații de folclor și autentic se pregătesc de vestita nedeie de la Lelese.
„Aștep­tăm pe toată lumea, de la localnici, fii ai satului, prieteni și oameni de bine de oriunde ar fi, în data de 19 iunie când vom avea nedeia de la Lelese, ce re­pre­zintă o rugăciune a satului. Se va ține în aer liber, dar până să se ajungă la joc, cântec și voie bună, lumea va merge mai întâi la biserică, apoi în țarină, unde se va oficia o slujbă de binecuvântare a pământului, a oa­menilor, a recoltei, a tot ce semnifică vatra noastră. Vin nea­murile şi toți se roagă la unison. Apoi, şi ai noştri se duc la ceilalţi, din satele prietene, dacă şi când se organizează şi acolo. După ce se gată cu țarina, fiecare merge acasă cu oaspeții pentru a fi gazdă primi­toare ce nu lasă musafirul flămând. Abia după-masa se va trece la dis­tracție. Se va termina când nimeni nu va mai avea vlagă, atât cât să ne țină până la cealaltă ediție, adică peste un an”, arată Ciprian Achim (foto jos, în dreapta), primarul din Lelese. Cât pri­vește programul artistic, pe lângă cei ai casei, vor evolua an­sambluri folclo­rice din Giarmata (județul Timiș) și Teregova (județul Caraș-Se­verin) că­rora li se adaugă o serie de invitați în­dră­giți de public.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând…

2 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

18 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

18 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

18 ore ago