Categories: Comunitate

La Râu de Mori, se caută soluţii la problemele sociale

Magdalena Şerban

Asistaţii sociali sunt o veşnică preocupare pentru edilii din Râu de Mori. Ajunşi la un număr considerabil, peste 200, nu toţi par să înţeleagă că pentru banii ce li se cuvin, prin prisma problemelor sociale, mai trebuie să-şi parcurgă şi orele de muncă stabilite, conform legislaţiei în vigoare.

S-au alocat mai puţini bani în 2010
„Anul trecut, nu s-au primit banii pentru lunile noiembrie şi decembrie. A fost o situaţie mai complicată. Am avut chiar şi un control de la Finanţele din Deva, pentru că am fost suspectaţi că ar fi existat o deturnare de fonduri, ceea ce s-a dovedit a fi neadevărat. Problema a fost că s-au primit bani pentru asistaţii sociali, însă nu suficienţi, ceea ce a atras automat, respectiva descoperire de 34.000 de lei, pentru cele 170 de persoane aflate în evidenţele noastre, la vremea respectivă. Nici în zi de azi, nu s-a remediat problema. Oamenii nu înţeleg că nu avem cum să punem noi, din bugetul local al primăriei, aceşti bani. Nu se poate face aşa ceva. Primăria este doar un instrument de plată, banii venind de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Hunedoara”, a precizat Niculiţă Mang (foto), primarul comunei Râu de Mori.

Nici legislaţia nu-i tocmai bună
Pentru a organiza şi monitoriza mai uşor activitatea asistaţilor, primarul a făcut ordine şi disciplină. „Am stabilit sectoare şi responsabili pentru fiecare în parte. Legislaţia ar trebui schimbată, pe alocuri, pentru că nu este gândită individual şi asta nu e bine. Spre exemplu, avem cazuri sociale plătibile, atât soţul, cât şi soţia. Doamna este bolnavă, nedeplasabilă (cu un picior amputat), iar soţul are mari probleme cu băutura. Din cauza lui, pentru că nu-şi respectă orele de muncă, nici dumneaei nu mai beneficiază de ajutor bănesc. Ar trebui să existe posibilitatea ca soţul să fie exclus din dosar. Un alt exemplu îl constituie familiile ce au în întreţinere copii. Din ajutorul social cuvenit, li se scade valoarea burselor copiilor. Un lucru bun îl constituie posibilitatea să se acorde acel mic ajutor de urgenţă (spun mic, pentru că sumele sunt modice), pe baza unei anchete sociale şi medicale, în prealabil. Tot la rubrica de probleme, vreau să amintesc că oamenii uită să-şi ia adeverinţele lunare obligatorii, de la AJOFM sau să-şi aducă declaraţiile de venit, trimestriale şi apoi, se întreabă de ce îşi pierd banii. Ba mai mult, în unele cazuri, nu ştiu să citească sau nu ştiu să-şi completeze formularele de declaraţii, ceea ce implică personal din primărie să-i asiste. În cazul persoanelor cu handicap, (însoţitorii acestora, 36 la număr) vom avea mari probleme, pentru că vom rămâne descoperiţi cu plata pe patru-cinci luni. Banii sunt cu 40 la sută mai puţini decât ar trebui. Sperăm să se rezolve printr-o rectificare de buget, pentru că avem şi cazuri extrem de grave”, a mai subliniat primarul din Râu de Mori.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • bine ca sunt bani sa platiti(3-400 lei pe luna) asa zisi fotbalisti de liga a 4a, expirati si la o varsta aproape de pensionare, adusi de prin toate colturile judetului, iar copiii din rau de mori sa joace pe maidane. ce mai primar!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

3 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

3 ore ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

3 ore ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

3 ore ago

Aveți grijă ce plăți faceți pe internet! O hunedoreancă a rămas fără banii din contul fetiței sale

Una dintre fiicele femeii din muni­cipiul Hunedoara a făcut o plată în valoare de 9…

3 ore ago

Învinuită de distrugere. Supărată că a pierdut, o femeie a făcut zob un aparat de păcănele

Femeia din Simeria, amatoare de jo­curi de noroc, și-a folosit poșeta drept armă în lupta…

3 ore ago