Categories: Comunitate

La Densuş, 2020 va fi un an al cumpătării administrative

Magdalena Şerban

Repartizarea pe unităţile administrativ-teritoriale hunedorene a sumei de 27 de milioane de lei, reprezentând cota de şase procente din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2020 de către Consiliul Judeţean Hunedoara aduce comunei Densuş cifre asemănătoare cu cele din 2019.

„Pentru Densuş a fost stabilită suma de 500.000 de lei. Unii colegi au primit mai puţin, însă trebuie să fim realişti şi să ţinem cont că ei au fost ajutaţi de Guvern în luna decembrie 2019, iar atunci noi nu ne-am numărat printre norocoşi. E un an în care suntem nevoiţi să asigurăm cofinanţări la proiectele de investiţii şi vom încerca să împărţim cât mai bine bugetul. Am calculat că am avea nevoie de 950.000 de lei, din care 700.000 de lei reprezintă partea neeligibilă doar pentru reabilitarea şi modernizarea căminelor culturale, iar restul înseamnă partea neeligibilă la modernizarea de drumuri. În total, anual se strâng la buget câteva sute de mii de lei. Taxele şi impozitele locale rămân baza, urmate de veniturile pe care le obţinem din concesionarea păşunii (300 de hectare a câte 150 de lei de hectar) şi din exploatarea de masă lemnoasă. Pădurea primăriei (1.500 de hectare de fond forestier) e dată în pază şi administrare la ocolul silvic privat de la noi din comună, aşa că şi de aici ne alegem cu câte ceva. Ar mai fi de contabilizat aplicarea schemei de ajutor de stat – servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor, demarată prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ce ne va aduce un venit suplimentar. Este vorba de 40.000 de euro pe an”, a afirmat Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş.
De asemenea, acesta a amintit de creditul luat pentru achiziţionarea utilajului multifuncţional câştigat din fonduri europene nerambursabile, mai exact cota TVA ce trebuie alocată iniţial, returnarea ei făcându-se în timp. Se mai speră într-o rectificare bugetară în vară, asistenţa socială rămânând un capitol a cărui acoperire financiară e posibilă doar până atunci. În plus, se mai doreşte începerea unor noi programe investiţionale, bugetul propriu urmând să fie pus la bătaie doar pentru cofinanţări şi strictul necesar.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

19 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

19 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

19 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

19 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

19 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

19 ore ago