Categories: Comunitate

La Crişcior, bogăţia este doar pe hârtie

Cei un milion de lei, cât au însumat alocările bugetare din acest an pentru Primăria Crişcior, i-ar face invidioşi pe mulţi edili-şef din judeţ, însă primul om al locului, Ovidiu Furdui (foto), consideră că banii primiţi reprezintă un colac de salvare de care comuna avea nevoie, pentru a se ridica pe linia de plutire.
Greutatea liceului, pe umerii administraţiei locale
„Comparativ cu alocările de anul trecut,  care au fost în jur la 450.000 de lei, în acest an, am primit 1.000.000 de lei. În primul rând, avem un liceu pe teritoriul comunei noastre, cu 1.300 de elevi. Profesorii de aici ne-au dat în judecată şi au câştigat demersul, iar acum trebuie să le dăm banii pe abonamente, în mare parte. În plus, trebuie să înlocuim vechea centrală a liceului, cu una nouă. Cea veche consuma 250.000 de lei în fiecare sezon de iarnă, pentru combustibil şi cele necesare. Doar montând una pe bază de lemne vom putea reduce costurile la 50.000 de lei. De asta am primit bani mai mulţi în 2013, ca să reuşim şi noi să scăpăm cumva de datorii. Elevii nu sunt doar din comuna Crişcior, ci din toată zona. Pentru şcoala generală, există încălzire separată, pe lemn, şi consumă undeva la 10.000 de lei pe iarnă, însă problema era la liceu. Aveam şi arierate pe capul nostru, în valoare de peste 100.000 de lei”, a spus Ovidiu Furdui, primarul din Crişcior.
TVA-ul pentru proiecte, o altă problemă
Nici cu programele europene nu e de glumă. Banii vin, dar mai ai şi obligaţii. „Avem cofinanţări pe proiectele europene. La ora actuală, sunt în lucru cel demarat pe Măsura 322 (2,5 milioane de euro) şi centrul de informare turistică pe Măsura 313 (200.000 de euro). Ultima tranşă trebuie s-o asigurăm noi, apoi ne vin banii înapoi. Mai e şi TVA-ul care, deşi rambursabil, trebuie achitat în primă fază. Ultima tranşă a TVA-ului pentru proiectul pe Măsura 322 ajunge la 3.000.000 de lei, iar pentru proiectul accesat pe Măsura 313, ajunge la 150.000 de lei. Numai dobânzile la creditele din bancă ajung la peste 100.000 de lei”, a mai arătat edilul-şef. (M. Şerban)

MesagerulHunedorean

View Comments

  • te lauzi ca faci fel si fel dar in fond iti faci numai afacerile ,faci centru de informare turistica si tu nu stii ce potential turistic ai in zona ,ce vrei sa le arati blocurile din Gura Barza si Stadionul ? Banii ia-i mancat cu Iancu si clica si stadionul de 2 ani ieste o daramatura,la centru de informare deja au lucrat nu ma-i putin de 5 firme ,dar de fapt asa puteai sa-ti scoti si tu pareala ca doar nu iesti tu fraier sa nu-ti iei si tu partea ,dar speram ca cineva sa se autosesizeze sa vina sa-ti faca un control sa vedem cum scoti camasa.

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

16 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

„PCR”-ul (pile, relații, cunoștințe) merge și la privat, nu doar la insti­tuțiile de bugetari. Do­vada…

o zi ago

Bulina albă

Marcel Dobrică, antrenor emerit din Petrila Pentru că elevii săi au obținut titlul de vicecampioni…

o zi ago

Bulina neagră

Costel Cîrcel, recidivist din Petroșani Pentru că este un pericol social după cum au decis…

o zi ago

Primarii-fotbaliști din țară, vicecampioni europeni. Primarul din Crișcior, singurul edil din județ participant la Campionatul european

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale,…

o zi ago

Tupeu de hoț! A jefuit o locuință în timp ce proprietarul dormea

Autorul infracțiunii era prieten cu copiii păgubitului și știa că are în casă bunuri care…

o zi ago