Categories: EvenimentFlash

Kosoni sustraşi de la Sarmizegetusa Regia, recuperaţi de poliţişti

Carmen Cosman

Mai multe monede sustrase din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, printre care şi doi kosoni din aur, au fost recuperate de poliţişti, în urma a două percheziţii imobiliare, efectuate în municipiile Timişoara şi Constanţa.
Valoarea monedelor a fost estimată la 4.000 euro şi pe lângă cei doi kosoni, s-au mai găsit 25 de monede romane din argint, respectiv denari republicani şi imperiali. Percheziţiile au fost efectuate sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R. iar locuinţele vizate sunt ale unor persoane suspectate că făceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa-Regia. Reprezentanţii IGPR spun că gruparea era condusă de un bărbat din Sebeş, judeţul Alba, iar în perioada 2003-2007, prin detecţii şi săpături neautorizate efectuate în situl de la Sarmizegetusa, ar fi sustras şi înstrăinat cel puţin 300 de monede din aur de tip koson, care s-au pierdut pentru patrimoniul cultural naţional. Valoarea estimată a fiecărei monede este de 700 euro, iar prejudiciul total a fost calculat la 210.000 euro. Piesele fac parte dintr-un tezaur de circa 500 de monede de acest gen, din care, în cursul anului 2009, au fost recuperate 142 de bucăţi.
Aceeaşi grupare a fost implicată în sustragerea unui alt tezaur de 2.300 de kosoni de argint, descoperit în acelaşi sit arheologic, valorificat pe piaţa internă şi internaţională prin intermediul unor dealeri de antichităţi şi case de licitaţii. Până în prezent, au fost recuperate 204 monede koson de argint, dar activităţile de cercetare în dosar vor continua în vederea recuperării tezaurelor monetare sustrase şi aflate în urmărire.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

LICHIDATOR judiciar solicită oferte pentru asigurarea serviciilor de pază a patrimoniului societăţii CORVIN FOTOVOLTAIC S.R.L.,…

8 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zona noastră i-a făcut un cadou frumos iu­bitei sale…

14 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că reușește, cu toată opoziția celor din Coaliția anti…

14 ore ago

Bulina neagră

C.E.R., acuzat de tentativă de omor Pentru că împotriva sa a fost declanșată urmărirea penală…

14 ore ago

Când ești bun, ești bun! Florin Maxim rămâne la Hunedoara pentru următorii trei ani!

Antrenorul principal al Clubului Corvinul 1921 Hunedoara a acceptat propunerea prelungirii contractului existent şi va…

14 ore ago

Nu le mai ajung banii nici lor! Polițiștii locali ies în stradă

Poliţiştii locali protestează, astăzi, în faţa Guvernului, având mai multe so­li­citări de natură financiară, dar…

15 ore ago