Jurnaliștii hunedoreni au încercat meseria de pompier

pompieri 3Oana Mihnea

Vineri, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență  ”Iancu de Hunedoara”, al județului a avut loc cea de-a VI-a ediție a concursului intitulat  ”Jurnalistul Pompier”. Competiția a fost dedicată celor care lucrează în presa locală și a reunit pe lista de paticipare, 10 concurenți, pregătiți pentru  a face față unor situații cu care se confruntă pompierii în timpul intervențiilor.

Fără prea multe emoții și dornici de afirmare, concurenții au avut de trecut patru probe: circuit de exerciţii motrice, dispozitiv de intervenţie la descarcerare, pista cu obstacole într-un raion contaminat şi proba de îndemânare. Circuitul de probe motrice a constat în parcurgerea unui segment din traseul de pregătire adoptat de curând de pompierii români, inspirat din programul de instrucţie al pompierilor americani şi francezi. Acesta a presupus urcarea şi coborârea pe o scară de intervenţie, transportul unei victime cu o greutate de 70 de kilograme precum şi deplasarea pe un plan drept a unei anvelope cu ajutorul unui baros. Condiţiile de acţiune au fost asemănătoare cu cele în care un pompier pătrunde în forţă într-o locuinţă incendiată şi inundată cu fum, având misiunea de a evacua o persoană inconştientă. Câștigătorul acestei probe a fost cel care, în ciuda echipamentului de protecție ”călduros” și a aparatului de respirat prin care doar ochii mai rămâneau la vedere, a reușit să parcurgă traseul în cel mai scurt timp.

Proba dispozitiv de intervenţie le-a dat jurnaliştilor ocazia să lucreze cu uneltele aflate în alcătuirea autospecialei de descarcerare grea. Contra cronometru, paticipanții s-au echipat cu costumul de protecție, brâu, mănuși și cască și au tăiat cu unealta de descarcerare, diferite părți componente ale unui autovehicul. Pista cu obstacole a constat în parcurgerea unui traseu contaminat, având pe față o mască obturată și sub atenta dirijare a unui coleg de breaslă. Ultima probă a presupus manevrarea unui furtun sub presiune și direcționarea jetului la punct fix pentru doborârea a patru jaloane.

La finalul celor patru probe, în urma performanțelor obținute și a demonstrării talentului de pompier în devenire, s-au desemnat câștigătorii. Astfel, pe locul trei  s-a clasat cameramanul România TV, Tiberiu Mariş, locul doi a fost adjudecat de Ionuţ Onu, legitimat la cotidianul Servus Hunedoara, în timp ce locul întâi i-a revenit operatorului Flavius Mariș/ de la postul de televiziune Info HD.

 

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.