Categories: ActualitateFlash

Jandarmii hunedoreni, ajutaţi de câini antrenaţi pentru misiuni montane

Natalia Bumbac

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Hunedoara are şapte câini din rasa Ciobănesc german, specializaţi în misiunile de căutare-salvare în mediul natural, în special, în misiunile din zone montane. Patrupezii numiţi PAV, NIC, PAK, PAKA, MIX, NIB şi PAX ocupă un loc special în echipele cu care merg în teren. Asta, pentru că acolo unde omul nu poate interveni, câinii special antrenaţi reuşesc să salveze vieţile celor aflaţi în pericol.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Hunedoara, locotenent colonelul Zamfir Guran, ultima misiune de acest gen a avut loc în 30 noiembrie, când câinele MIX, de la postul de jandarmi din Parâng, alături de conducătorul său şi împreună cu salvamontiştii de la Petroşani, a participat la găsirea unui grup de 44 de turişti rătăciţi împreună cu ghidul montan. Dar rolul câinelui într-o echipă de salvatori este şi mai important când are loc o avalanşă, care prinde sub stratul de zăpadă o persoană. În astfel de cazuri, câinele poate identifica victima pe baza urmelor lăsate de dinainte de a fi prinsă sub zăpadă, ceea ce scurtează timpul intervenţiei.
Câinii salvatori de la IJJ Hunedoara au vârste cuprinse între patru şi şapte ani, sunt bine pregătiţi şi evaluaţi periodic. Dar cel mai important lucru este că patrupezii nu sunt abandonaţi de jandarmii hunedoreni atunci când ajung la vârsta la care nu mai pot participa în misiuni. „Câinii salvatori sunt menţinuţi în serviciu până la vârsta de şase ani, dar în funcţie de aptitudinile şi starea lor de sănătate, această perioadă se poate prelungi până la 10 ani. În cele mai multe cazuri, datorită relaţiei afective create în decursul anilor, patrupezii sunt îngrijiţi până la sfârşitul vieţii de jandarmi”, a spus purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago