Categories: ActualitateFlash

Iulian Ceia a venit, în sfârşit, la proces la Alba

Sorina Popa

Ieri, la Curtea de Apel Alba Iulia, ar fi trebuit să se audieze martorii la apelul în dosarul „Comorile Dacice”, însă, lucrurile nu s-au petrecut aşa cum erau ele programate.

S-a mutat în Africa
Cu toate acestea, o mare surpriză le-a provocat magistraţilor Iulian Ceia (foto), considerat liderul grupului, care nu s-a mai prezentat de multă vreme în faţa judecătorilor. Potrivit lui Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Ceia a făcut dovada, în faţa judecătorilor, că are reşedinţa, în prezent, în Republica Ghana. Deşi trebuiau audiaţi martorii, acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece Iulian Ceia şi-a angajat un avocat, care a cerut timp pentru a se documenta şi a pregăti apărarea. În aceste condiţii, a fost stabilit un nou termen, pentru data de 4 octombrie 2013. Atunci, va fi audiat şi Iulian Ceia, alături de martori din acest dosar. El nu va mai fi citat, prin poştă, pentru că a aflat ieri când va fi noul termen în acest proces.

Sunt judecaţi de aproape 10 ani
Procesul „Comorile dacice”, în care sunt judecaţi 11 hunedoreni, se află pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia din anul 2010. Apelul în acest dosar a fost declarat după ce Tribunalul Hunedoara le-a dat inculpaţilor pedepse cuprinse între şapte şi 12 ani de închisoare. Iulian Ceia, considerat capul grupării, a primit pedeapsa cea mai mare, de 12 ani de închisoare. În cazul a patru dintre cei judecaţi în primul dosar privind comorile dacice descoperite în Munţii Orăştiei, Ministerul Culturii solicită despăgubiri în valoare de un milion de euro, iar de la alţi patru dintre inculpaţii din acest dosar, cere suma de 650.000 de     euro.
Cei judecaţi începând din anul 2004 în Dosarul „Comorile dacice” sunt acuzaţi de furt calificat de obiecte de patrimoniu din siturile arheologice, printre care şi 15 brăţări dacice, cu pierderea acestor bunuri pentru patrimoniul naţional, efectuarea de detecţii ilegale în siturile arheologice, şantaj şi violare de domiciliu.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 ore ago