Comunitate

Istorie și Tradiții la Festivalul Cetății Medievale Mălăiești

Magdalena Șerban

Din punct de vedere turistic și nu numai, Țara Hațegului este unul dintre cele mai ofertante locuri ale județului. Prin urmare, merită promovat ca atare. Așa că duminică, 6 august, sun­teți invitați la a V-a ediție a Festivalului Ce­tății Medievale Mălăiești, eve­ni­ment organizat de Con­si­liului Ju­de­țean Hunedoara, ad­mi­nis­trația pu­blică din Sălașu de Sus, Di­re­cția Generală de Ad­mi­nis­tra­re Monumente și Pro­­mo­vare Tu­ris­tică Hunedoara și Centrul de Cul­tură și Artă a Județului Hunedoara.

Valoare consolidată
„Meleagurile binecuvântate, cu un patrimoniu bogat atât din punct de vedere istoric cât și cultural-tradițional trebuie puse în lumină cu fiecare prilej. Acesta este și rolul principal al fes­tivalului, de a face cunoscute valorile, a le prezenta pentru a fi îndrăgite de toți cei care ne vor fi alături și totodată de a oferi cadrul ideal de relaxare. Sunteți bi­ne­veniți”, a spus Ioan Vlad (foto), primarul din Sălașu de Sus. Trebuie subliniat că Cetatea Colţ, Turnul Crivadiei, Curtea no­biliară de la Sălaşu de Sus, Cetatea Haţegului, donjonul de la Răchitova – vechi de peste jumătate de mileniu – se numără printre emblemele trecutului din Țara Hațegului, însă rămase în ruină. Însă o soartă aparte a avut-o Cetatea Med­ievală Mălăiești, aflată pe unul dintre cele mai populare trasee spre Parcul Națion­al Retezat: Hațeg – Sălașu de Sus – Nucșoara – Cârnic – Pietrele. Fortăreața medievală a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea de familia de cnezi Sărăcin, la ieșirea din satul Mălăiești, ca punct de apărare împotriva unor atacuri mai ușoare. La început, ceta­tea avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat și un brâu de ziduri înalte de șase metri și patru turnuri care în­conjurau donjonul. De-a lungul timpu­lui, acestea s-au distrus, astfel că a rămas în picioare până astăzi doar tur­nul-donjon. Aici s-au efectuat lucrări de reabilitare în cuantum de peste 1,5 milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, pentru restaurarea fortă­reței, astfel că a fost salvată înainte de a deveni un simplu morman de pietre.

PROGRAMUL
Ora 12.00 – Instalare tabere me­die­vale cu: AS. “Castelul din Carpați”, Garda Cetății Deva, AC. ”Cetatea Codrului”, Lăncierii și Arcașele Cetății Ardud și Ordinul Scutierilor de Mühlbach – Sebeș.
Târg de produse tradiționale.
Ora 16.00 – Deschiderea oficială, parada cavalerilor și primirea invitaților, schimb de gărzi și predarea drapelului, salve de tun, prezentare de arme și de­monstraţii de lupte, dansuri medievale, interacţiune cu publicul.
Ora 19.00 – Spectacol de muzică populară cu artiștii: Paul Ciora,
Melisa Ciora, Dragoș-Ovidiu Avrămesc, Georgiana Socaci, Ciprian Vîrvoniu, Alexandra Giurgiu, Ianis Ciac, Miruna Dragotă, Vlad Lință, Constantin Bogdan, Cătălina Furdui, Tudor – Micul Patriot, Nelu Ban-Fântână, Lorena Pascu, Ovidiu Olari.
Acompaniază formația condusă de prof. Ionel Coza.
Prezintă: Ionuț Dragotesc.
Ora 21.30 – Spectacol de animaţii şi jonglerii cu foc.
Ora 22.00 – Foc de artificii.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu”  Hunedoara  Deva pentru lecturare în…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Pe cine are în spate? Întrebarea frământă o întreagă comunitate din sudul județului nos­tru. Un…

15 ore ago

Laurențiu Nistor: Angiograf funcțional la spitalul din Deva. Pacienții nu plătesc costul investigațiilor!

„La Spitalul Județean de Urgență Deva avem un angiograf, vârf de gamă la nivel mondial.…

15 ore ago

Bulina albă

Irina Bodea, managerul Teatrului Dramatic ,,Ion D. Sîrbu" din Petroșani Pentru că a organizat un…

15 ore ago

Bulina neagră

Adrian I., din municipiul Petroșani Pentru că a fost condamnat la închisoare cu executare pentru…

15 ore ago

La ce pedeapsă s-au înțeles procurorii DIICOT cu polițistul învinuit de corupție?

Tribunalul Hunedoara a considerat că pedeapsa stabilită în baza acor­dului de recunoaștere a vinovăției încheiat…

15 ore ago