Categories: ActualitateFlash

Îşi spuneau „Brigada morţii”

Cristina Ghenea

Autorii jafului armat, dat în decembrie 2007 la o casă de amanet din municipiul Hunedoara, au lipsit, ieri, de la primul termen de judecată din dosarul în care sunt acuzaţi de tentativă de omor calificat şi deosebit de grav. În prezent, cuplul poreclit „Bonnie şi Clyde ai Estului“ este arestat în Ungaria, pentru comiterea a şapte jafuri armate şi patru crime.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, din cauza lipsei de procedură cu inculpaţii, magistraţii s-au văzut nevoiţi să fixeze un nou termen de judecată, pentru luna viitoare, în data de 3 decembrie. Ieri, în sala de judecată a fost prezentă doar victima jafului dat în 2007 de Şandor Varga (foto stânga) şi Emeşe Turi (foto dreapta) în Hunedoara, dar şi patronul casei de amanet în care s-a produs tâlhăria. Potrivit autorităţilor, în prezent, atât Şandor (31 ani), care este de loc din Codlea, judeţul Braşov, cât şi iubita sa (26 ani) – cetăţean maghiar, se află în spatele gratiilor, în închisorile maghiare, fiind acuzaţi de crime şi jafuri comise pentru bani, pe teritoriul Ungariei.

Condamnat la închisoare pe viaţă în Ungaria

Potrivit presei maghiare, Şandor Varga era liderul unei grupări denumită „Brigada morţii“, grupare la care a aderat atât iubita sa, Emeşe, cât şi alte persoane. După mai multe crime şi jafuri comise în Ungaria, aceştia au fost prinşi şi trimişi în judecată. Instanţa din Budapesta l-a condamnat pe român la închisoare pe viaţă, iar pe iubita sa, la 17 ani de puşcărie, în timp ce alţi trei membri ai „Brigăzii morţii“ au primit pedepse cuprinse între 16 şi 17 ani. De asemenea, încă trei persoane care făceau parte din acest grup au primit pedepse cuprinse între trei şi patru ani. Tot presa maghiară mai spune şi că, potrivit unor expertize psihologice, Varga avea discernământ la comiterea fiecărei fapte pentru care a fost judecat, şi nu are nici un fel de resentiment legat de tot ce a făcut, având o personalitate agresiv-dominantă. Altfel spus, toate aceste îngrozitoare fapte pentru care a fost găsit vinovat au fost comise cu sânge rece.

I-au pus să-şi sape singuri groapa

Se pare că Şandor Varga şi Emeşe Turi trăiau în Ungaria din 2003, însă până în 2007, au comis jafuri doar pe teritoriul României. Doar în perioada august-decembrie 2007, Şandor şi iubita sa au pătruns în incinta a patru case de amanet, aflate pe raza diferitelor judeţe din ţară. Casierele erau ameninţate cu arma şi nevoite să le dea jefuitorilor toţi banii din casă, dar şi bijuterii. În 17 decembrie 2007, în timpul ultimului jaf comis în România, Şandor a împuşcat, în cap, o angajată a unei case de amanet din Hunedoara. Femeia a supravieţuit, însă a rămas cu un handicap permanent de vedere la ochiul stâng. În decembrie 2008, gruparea a început seria de jafuri de pe teritoriul Ungariei. Varga şi ceilalţi membri ai bandei au spart o bijuterie, de unde au furat bani şi bunuri în valoare de 35 milioane de forinţi, dar şi poşeta vânzătoarei. Mai apoi, în aprilie 2009, au jefuit o altă bijuterie, unde l-au agresat pe vânzător şi au furat, apoi, bani şi obiecte în valoare totală de 13 milioane de forinţi. A urmat
apoi, în vara aceluiaşi an, un jaf din care au câştigat 24 milioane de forinţi, însă în timpul căruia au ucis două persoane – atât pe patronul unităţii jefuite, cât şi pe proprietarul spaţiului în care era deschisă bijuteria respectivă. În februarie 2010, a urmat jefuirea cazinoului „Las Vegas“, tot din Ungaria, de unde au sustras 1,3 milioane de forinţi, iar seria infracţiunilor s-a încheiat în luna mai a aceluiaşi an, cu uciderea unei familii de vietnamezi. Este vorba despre două persoane, soţ şi soţie, care lucrau împreună într-un complex comercial. Au fost urmăriţi şi atacaţi într-o zi, după încheierea programului de lucru, şi au fost duşi la marginea localităţii. Degeaba le-au explicat agresorilor că nu au prea mulţi bani asupra lor, căci încasările sunt lăsate în magazin, căci membrii „Brigăzii morţii“ i-au obligat să-şi sape singuri mormintele, după care i-au împuşcat în cap. N-au găsit asupra victimelor decât 120.000 forinţi. Şandor le-a declarat oamenilor legii că vietnamezii oricum trebuiau împuşcaţi, indiferent de câţi bani aveau asupra lor.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago