Categories: Comunitate

Investiţii în infrastructura oraşului Haţeg şi a localităţilor aparţinătoare

Magdalena Şerban

Oraşul Haţeg, dar şi satele aparţinătoare, sunt cuprinse într-un proces de modernizare ce a început în 2012 şi continuă în anul curent. În ciuda unui minus bugetar anual de peste 2.000.000 de lei la visteria locală, multe dintre lucrări se vor face din fondurile primăriei.

Spitalul trebuie reabilitat, iar şcoala din centru necesită reparaţii capitale
Modernizarea spitalului din Haţeg e cuprinsă într-un proiect al cărui studiu de fezabilitate a fost deja întocmit, dar se aşteaptă noile axe europene de finanţare, pentru accesarea programului investiţional. Acesta urmăreşte realizarea unor reparaţii capitale precum înlocuire tâmplărie, zugrăveli, izolarea termică a edificiului, schimbarea conductelor şi ţevilor, amenajarea unor grupuri sanitare aferente saloanelor şi reabilitarea saloanelor, a faţadei clădirii etc. Potrivit estimărilor, valoarea lucrărilor este de aproape 6 milioane de euro. Totodată, şcoala generală din centru, aflată lângă sediul primăriei, necesită reparaţii capitale sau chiar să fie mutată într-o construcţie nouă. Unele săli sunt insalubre şi nu există vreo posibilitate de extindere a edificiului. Ne-am gândit s-ăl dărâmăm şi să o luăm de la zero cu construcţia. Am discutat la ADR Vest, dar deocamdată, trebuie să consultăm noile posibilităţi de finanţare ce vor apărea şi să vedem cum ne încadrăm. Aici învaţă peste 500 de elevi, deci, o pondere foarte importantă, mai ales că mulţi vin din întreaga zonă. Undeva la 45 la sută dintre ei provin din comunele din jur sau din satele aparţinătoare”, susţine Marcel Goia (foto), edilul-şef al oraşului Haţeg.

Locuri de joacă pentru prichindeii de la creşă şi străzi asfaltate
„Pe de altă parte, pe fonduri guvernamentale, s-a accesat un program de reabilitare a patru străzi şi a creşei din oraş, dar răspunsul se lasă aşteptat. Direcţia Sanitar-Veterinară ne-a atenţionat că actualele circuite ale creşei nu corespund, aşa că trebuie să reevaluăm lucrurile. Este singura astfel de instituţie pe care o avem în Haţeg, în momentul de faţă. Mai există o grădiniţă cu program prelungit, ce a fost reabilitată în 2013 şi deserveşte peste 100 de copii. Din bugetul local vom amenaja un spaţiu de joacă aferent creşei şi vom face reabilitările ce se impun. Suma estimată este de 300.000 de lei, iar noi am alocat jumătate, din fonduri proprii”, arată primarul Goia. Totodată, străzile I.L. Caragiale, Independenţei, Câmpului şi Oborului, au fost cuprinse într-un program de modernizare, lucrările aflându-se în procedură de licitaţie. Introducerea reţelei de apă în localitatea Silvaşu de Sus este un alt proiect demarat în 2014 şi care va continua în anul curent, cu forţe financiare locale (1.000.000 de lei). În paralel, pe master planul judeţean, se va realiza extinderea reţelei de apă-canal pe străzile din Haţeg, ce nu au fost acoperite până în prezent, şi se vor face înlocuiri de conducte şi ţevi, acolo unde situaţia tehnică şi funcţională o va impune. O altă noutate o constituie reabilitarea parcărilor din oraş, pentru care s-au alocat 1.000.000 de lei. Căminele culturale din Silvaşu de Jos şi Nălaţ vor intra şi ele în reparaţii, fiind vizată partea de interior. Mai trebuie menţionat că primăria are alocaţi banii necesari şi pentru extinderea reţelei de energie electrică pe două străzi, respectiv implementarea reţelei de canalizare pe strada Mihail Kogălniceanu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago