Actualitate

INSEMEX Petroșani, reprezentantul României la Conferința Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB, din Africa de Sud

Magdalena Șerban

Recent, în Africa de Sud, a avut loc cea de XI-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB, eveniment științific la care a participat o delegație de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, formată din director general dr. ing. George Artur Găman, care reprezintă INSEMEX și România în calitate de membru fondator și ocupă un loc în Comitetul Director al acestei entități, de asemenea fiind si președinte de onoa­re al Asociaţiei Salvatorilor Mi­nieri şi de Suprafaţă din România – ASMS si directorul tehnic dr. ing. Daniel Pupăzan, președintele executiv al aceleași asociatii.

Sun City Conference Center: 600 de participanți din 23 de țări
„Obiectivele principale au fost dez­baterea incidentelor din domeniul minier petrecute în ultimii ani, modul lor de abordare și rezolvare, ultimele ino­vații în domeniul salvării miniere și pro­puneri de noi colaborări. Totodată, a avut loc o vizită tehnică la stația de sal­vare Carletonville Rescue Station și la mina Impala Platinum Mine, unde salva­torii au prezentat exerciții și metode de antrenament și intervenție în domeniul salvării miniere. La întâlnirea repre­zentanților din fiecare stat, au fost dis­cutate subiecte legate de evenimentele de interes comun petrecute în ultimii doi ani, precum și planificarea locației unde se va desfășura următoarea con­ferință, respectiv Austria, în 2025. Re­fe­ritor la lucrările științifice prezentate, acestea au abordat teme precum inter­vențiile în situații de urgență, tactica medicală în salvările miniere, tranziția antrenamentelor clasice către cele operate cu ajutorul realității virtuale, ma­na­gementul operațiilor de salvare minieră, ultimele tehnologii în salvare minieră. Și ce mai trebuie subliniat este că în cadrul evenimentului au fost ex­puse ultimele noutăți în domeniul echi­pamentelor de protecție de către com­paniile DEZEGA, DRAEGER, LTE Medical Solutions”, a precizat dr. ing. George Artur Găman. Directorul ge­ne­ral a mai spus că includerea într-un pro­gram de întruniri internaţionale oferă institutului hunedorean atât posibili­tatea consolidării vechilor colaborări şi a dezvoltării de noi contacte, cât şi de verificare a nivelului tehnic al instituţiei şi însuşirii celor mai recente informaţii din domeniul cercetării. Legat de lu­cra­rea prezentată de acesta, “Mobile trai­ning systems for mines rescue ”, echi­pament care face parte din Instalația de Interes Național PCDIEX, a pus ac­cen­tul pe importanța utilizării poligoanelor mobile de antrenament, care împreună cu realitatea virtuală constituie viitorul ope­rațiunilor de salvare minieră.

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago