Categories: Comunitate

INSEMEX lucrează şi gratuit pentru minerii din Valea Jiului

Pentru a nu se mai produce accidente miniere catastrofale, cum a fost cel din noiembrie 2008 de la Exploatarea Minieră Petrila, INSEMEX Petroşani oferă consultanţă gratuită minelor.

Ca să nu se mai producă tragedii

Institutul din Valea Jiului, care face expertizele tehnice în cazul exploziilor miniere sau testează şi certifică echipamentele care ajung în subteran, a decis să colaboreze cu unităţile miniere, pentru a evita tragediile care au îndoliat zeci de familii în anii trecuţi. Astfel, ori de câte ori o subunitate minieră are o problemă în subteran, poate apela la ajutorul specialiştilor de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani. „De câte ori subunităţile miniere au avut probleme de securitate, au apelat la specialiştii noştri, pentru a-şi spune punctul de vedere şi pentru a apariţia unor evenimente nedorite”, a declarat directorul INSEMEX, Constantin Lupu. Consultanţa oferită de către cercetătorii institutului se face cu titlu gratuit, doar pentru ca în minele de cărbune să nu se mai producă tragedii, cum s-a întâmplat în anii trecuţi.

Minele Petrila şi Lupeni au avut nevoie de ajutor

În acest an, specialiştii INSEMEX au fost de şase ori la dezbateri la EM Petrila, iar în cursul anului trecut, au fost prezenţi de 17 ori la Petrila şi Exploatarea minieră Lupeni. „Au existat probleme la unităţile miniere respective în ceea ce priveşte focurile de mină şi acumulările de metan. După toate consultările, neajunsurile au fost stăpânite din punct de vedere al securităţii muncii”, a mai spus directorul INSEMEX.

Institutul de la Petroşani este singurul de acest fel din ţară, fiind înfiinţat în 1949 şi din 2006, transformat în institut naţional de cercetare şi dezvoltare. Se autofinanţează, deşi este în subordinea statului. În acest an, nu a beneficiat de nici măcar un leu de la bugetul de stat iar în 2008 şi 2009 a primit câte 100.000 de lei pentru activităţile de cercetare. INSEMEX este recunoscut însă peste hotare, derulând o serie de contracte cu parteneri externi şi este singura instituţie notificată la Bruxelles, pe patru directive europene. (M. Gânju)

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

5 ore ago