Categories: EvenimentFlash

Închisoare cu suspendare pentru traficanţii de obiecte de patrimoniu

Natalia Bumbac

Ieri, Tribunalul Hunedoara a dat sentinţa în dosarul în care patru bărbaţi sunt judecaţi pentru acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, având drept scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional şi spălare de bani. Este vorba de Florin Delinescu (foto), fost angajat al Secţiei Sarmizegetusa Ulpia Traiana din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Ioan Varga, Gheorghe Gătăianţu şi Viorel Hârşan, care au fost trimişi în judecată în iunie 2013.
În urma judecării dosarului, instanţa i-a achitat pentru o parte din infracţiuni, aplicându-le pedepse de închisoare cu suspendare pentru acuzaţia de spălare de bani. Astfel, Florin Delinescu, Ioan Varga şi Gheorghe Gătăianţu au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de cinci ani. Cu o pedeapsă mai uşoară s-a ales Viorel Hârşan, care a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare cu o perioadă de încercare de trei ani şi şase luni. Decizia Tribunalului Hunedoara nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară.
Despre existenţa dosarului în care un angajat al MCDR Deva este acuzat de trafic de obiecte de patrimoniu, s-a aflat atunci când Florin Delinescu şi Ioan Varga au fost arestaţi preventiv. Cei doi au petrecut trei luni în spatele gratiilor, fiind eliberaţi în august 2013.
Din datele procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia reiese că în perioada martie 2012 – mai 2013, aceştia au tranzacţionat ilegal cinci monede din aur de tip Lysimach, cu suma de 3.550 de euro, şi alte 22 de monede de tip denari romani, cu suma de 1.000 de euro. În plus, în urma unei percheziţii efectuate la domiciliul unei alte persoane cercetate în dosar, a fost găsit un lot de trei monede de aur, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint. În urma unei expertize numismatice, anchetatorii au constatat că staterii de tip pseudo – Lysimach fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, monument aflat în patrimoniul UNESCO. Prin faptele lor, inculpaţii au produs Statului Român un prejudiciu în valoare de 6.117 de euro.
Într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia se precizează că în cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în dosarele care au ca obiect traficul de piese de patrimoniu, au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: un tezaur din colier cu pandantive şi cercei din aur, 13 brăţări spiralice din aur, 31 monede Lysimach, 700 monede din aur, de tip Koson, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de piese arheologice.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Corvinul Hunedoara a primit licența de participare în competițiile europene

Joi, 23 mai, UEFA a comunicat Federației Române de Fotbal decizia cu privire la solicitarea…

2 zile ago

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu”  Hunedoara  Deva pentru lecturare…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că la o unitate sanitară de pe la noi se în­tâmplă lucruri tare…

3 zile ago

O nouă Secţie de Radiologie şi Imagistică Medicală, inaugurată la Spitalul Judeţean Deva

O nouă Secţie de Radiologie şi Imagistică Medicală a fost inaugurată ieri în corpul nou…

3 zile ago

Bulina albă

Prof. Mihaela Marița, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani Pentru organizarea unui simpozion internațional la…

3 zile ago

Bulina neagră

Dan Vîlceanu, deputat Pentru că l-a mușcat pe deputatul Florin Roman, cei doi încăierându-se chiar…

3 zile ago