Categories: ActualitateFlash

Închisoare cu suspendare pentru inculpaţii din dosarul „Vinalcool”

Loredana Goangă

La sfârşitul săptămânii trecute, magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia s-au pronunţat în dosarul „Vinalcool”, aflat pe rolul instanţelor încă din 2007. Dacă prima dată, Tribunalul Hunedoara îi condamnase pe cei trei inculpaţi la pedepse de şase, respectiv şapte ani de închisoare cu executare, de data aceasta, Gheorghe Vasile Toma (foto), Ioan Azoiţei şi Marius Andraş au primit numai câte un an de închisoare, cu suspendare.

Au fost parţial achitaţi
Vineri, judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au admis apelurile declarate de  Gheorghe Vasile Toma, Ioan Azoiţei şi Marius Andraş, astfel că, după judecare, cei trei au fost condamnaţi la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare fiecare, pe durata unui termen de încercare de trei ani. Dacă inculpaţii au fost achitaţi de infracţiunea de spălare de bani, iar procesul penal pornit împotriva acestora pentru infracţiunea de delapidare a încetat, Ioan Azoiţei a fost pedepsit numai pentru evaziune fiscală, iar ceilalţi doi, pentru complicitate la evaziune fiscală. Totodată, cuantumul despăgubirilor civile la plata cărora inculpaţii au fost obligaţi către Statul Român a fost redus de la 3.241.925 lei, la suma de 213.639,435 lei.

Reţinere cu răsunet
În vara lui 2006, unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din Deva, Gheorghe Vasile Toma, care era proprietarul societăţii „Vinalcool“, producătoare, printre altele, a băuturilor cunoscute sub numele de „Tomas“, a fost reţinut de poliţiştii de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Hunedoara, pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidare. Prejudiciul cauzat statului a fost evaluat de oamenii legii la peste patru milioane de lei, iar alături de Toma, au fost cercetaţi şi alţi doi afacerişti, Ioan Azoiţei şi Marius Andraş. După un an de cercetări, dosarul a fost trimis în judecată.
În anul 2012, Gheorghe Vasile Toma a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara la şapte ani de închisoare cu executare, pentru infracţiunile de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, Ioan Azoiţei a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, iar Marius Andraş a primit tot şase ani cu executare, pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, însă cei trei au declarat apel, iar dosarul a fost înaintat Curţii de Apel Alba Iulia.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago