Categories: Actualitate

Închisoare cu suspendare, în dosarul locomotivelor exportate ilegal

Cristina Ghenea

Instanţa a dat ieri primele condamnări în dosarul celor şase locomotive exportate ilegal. Atât omul de afaceri austriac Georg Hocevar, cât şi cele două femei acuzate de infracţiuni la legea patrimoniului în acest dosar au primit pedepse cu suspendare.
Cristina Rişcuţa, fost consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Hunedoara, a primit cea mai grea pedeapsă – de trei ani de închisoare, în timp ce Graţiana Alicu, funcţionar în cadrul Direcţiei pentru Cultură Cluj, a fost condamnată la doi ani şi nouă luni, iar Georg Hocevar, la un an şi 11 luni. Deşi, în ciuda gravelor acuzaţii care le-au fost aduse, toţi trei au primit pedepse cu suspendare, inculpaţii  sunt nemulţumiţi de sentinţă şi intenţionează să formuleze recurs. „Voi lupta în continuare, pentru a-mi demonstra nevinovăţia. Suntem obligaţi de instanţă să plătim împreună daune de peste 150.000 de euro, pentru nişte locomotive pentru care statul român a mai încasat bani o dată, în momentul în care le-am cumpărat“, a declarat Georg Hocevar, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Acest dosar a ajuns pe rolul instanţei în decembrie 2010,  după ce anchetatorii au stabilit că, în perioada 2000-2005, austriacul ar fi trecut ilegal peste graniţă şase locomotive cu abur. Hocevar ar fi obţinut de la Direcţiile Judeţene de Cultură Hunedoara şi Cluj, avize de export pentru locomotivele respective, dar şi pentru mai multe piese de schimb pentru acestea, deşi utilajele nu au fost expertizate anterior. Cu ajutorul avizelor, Georg Hocevar ar fi exportat locomotivele în Austria, deşi două dintre ele fac parte dintr-o serie unicat, fabricate special pentru România în anul 1908.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Astai buna ,a fugit cu locomotivele in portbagajul masinii ,asa erau de mici de nu sau vazut ,eu cred ca omul asta spune adevarul ,el lea cumparat ,i sa dat voie sa le duca si cand sa intors actele pe ele sau falsificat si nu mai erau declarate vandute si asa este declarat hot ,dar aceasta hotie a fost facuta cu ajutorul functionarilor statului .

  • ...dar locomotivele date ,,moca,, la GFR,Servtrans, etc, după ce le-au declarat fier vechi, nu le caută DNA-ul???...!!!! dar vagoanele date gratis după ce nu au fost în stare să le plătească reparaţiile periodice,.....dar vagoanele ,,pierdute,, de directorul pdl-ist Vladu Cristian la Embargoul sârbesc, unde sunt???? Chiar nu stie NIMENI???

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago