Categories: Comunitate

Începutul de an este bun la Băiţa

Magdalena Şerban

Nici nu a început bine anul, că primarii hunedoreni şi-au făcut calcule de rezervă, în cazul în care bugetul local pe 2013 se va anunţa unul de sacrificiu. La Băiţa, proiecte europene sunt multe, şansele de finanţare sunt mari, aşa că investiţii tot se vor face. Dar mai presus de acestea, vestea bună este că taxele şi impozitele rămân la fel ca anul trecut, nefiind aplicată vreo majorare.

La fel ca în 2012
„Taxele şi impozitele au fost mărite în 2010 cu 20 la sută, aşa că în acest an, vor rămâne la acelaşi nivel cum au fost şi anul trecut, deci nu le vom majora. Nici cu colectarea lor pentru anul 2012 nu stăm prost, atingând pragul de 90 de procente. Ele provin din încasările de la persoanele fizice, cât şi de la societăţile comerciale ce-şi desfăşoară activitatea pe raza comunei Băiţa. Nu avem multe astfel de unităţi, dar e important fiecare leuţ ce se adună la buget”, a spus Damian Diniş (foto), edilul-şef din Băiţa.

Banii europeni, salvarea investiţiilor
Cu puşculiţa primăriei mai mult goală decât plină, nu prea ai cum să te apuci de modernizări şi reabilitări. Prin urmare, apelezi la Uniunea Europeană pentru un ajutor în acest sens. Aşa a fost până acum şi aşa va fi şi în 2013. „Încă nu ştim care va fi bugetul local, însă ne bazăm pe banii europeni, în special, pentru capitolul investiţii. La Crăciuneşti, spre exemplu, atât modernizarea căminului cultural, cât şi cea a bazei sportive, au fost cuprinse într-un program investiţional depus pe Grupul de Acţiune Locală, în valoare de 100.000 de euro. Pot spune că avem şanse mari de finanţare, deţinând cel mai mare punctaj. Totodată, pe Măsura 313, avem depus un proiect ce vizează un centru de informare turistică în Băiţa. La fel, aşteptăm un răspuns, fiind în evaluare. În rest, suntem interesaţi de noile axe de finanţare externă ce se anunţă din 2014, pentru a le accesa. Speranţele mele sunt ca bugetul local să fie mai mare decât a fost cel din 2012, pentru că abia ne-am descurcat, şi aşa, am făcut-o la limită şi cu foarte mari sacrificii”, a mai arătat primarul.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • dle primar sper sa ne ajutati in continuare cu ddrumurile la HARTAGANI,NU CU CELE ASFALTATE ,CU CELE CARE DUC LA CASELE NOASTRE SI UNDE NU AVEM ACCES

Recent Posts

Victooooorie!

Corvinul aduce Cupa României acasă, la Hunedoara. Gladiatorii lui Florin Maxim au fost fantastici. Peste…

14 ore ago

Dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849” – o carte despre sinea noastră națională

Citeam odată, într-o prefață a unei cărți despre împăratul Napoleon Bonaparte (1804 - 1815), scrisă…

15 ore ago

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

22 de ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

22 de ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

22 de ore ago