Categories: Comunitate

In memoriam Nicolae Iorga

Magdalena Şerban

Ieri, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Biblioteca Judeţeană Ovid Densusianu a organizat o manifestare cultural-educativă, având ca tematică evocarea personalităţii marelui nostru istoric, om politic şi de cultură, Nicolae Iorga.
La eveniment au luat parte elevi de la colegiile şi liceele devene, care la finalul prezentării au putut răspunde la diverse întrebări legate de viaţa şi opera lui Nicolae Iorga, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în diplome şi cărţi oferite de instituţia judeţeană de cultură.
„În urmă cu 75 de ani, la 27 noiembrie 1940, marele savant român Nicolae Iorga a fost victima unui oribil asasinat, fiind răpus de gloanţele legionarilor. La cei 69 de ani pe care îi avea în momentul în care cădea răpus de gloanţe, a lăsat moştenire acestui neam şi umanităţii întregi o operă istoriografică impresionantă ca volum şi vastitate tematică, studii de istoria literaturii, monografii de oraşe, volume de cugetări, piese de teatru, studii de folclor, studii de istorie a bisericii, note de drum, poezii, eseuri, conferinţe radiofonice, discursuri parlamentare şi mii de articole de presă.  Moartea sa a zguduit întreaga lume civilizată, 47 de universităţi şi academii din întreaga lume arborând drapelul în bernă în semn de preţuire faţă de marele savant român ucis. Drept omagiu pentru bogata moştenire pe care ne-a lăsat-o, am organizat un eveniment menit să aducă în atenţia publicului tot ceea ce a însemnat marele om Nicolae Iorga“, a precizat Sebastian Bara, directorul Bibliotecii Judeţene.
Pe de altă parte, acesta a lansat o nouă invitaţie iubitorilor de literatură, care vor avea ocazia să participe la lansarea volumului de versuri intitulat „Alb” şi semnat de scriitorul Dumitru Tâlvescu, în cadrul unei manifestări organizate în 16 noiembrie, începând cu ora 17, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago