Categories: ActualitateFlash

I-au retras titlul de „Cetăţean de Onoare”

Carmen Cosman

Situaţie fără precedent în Consiliul Local Petroşani, care a decis, în şedinţa de ieri, abrogarea hotărârii de consiliu de la sfârşitul anului trecut, prin care scriitorului Dumitru Velea (foto) i se conferea titlul de „Cetăţean de Onoare”.

S-a răzgândit ulterior

Hotărârea CL Petroşani are la bază un alt aspect absolut inedit, respectiv faptul că Velea a refuzat această distincţie. Într-o adresă remisă primarului municipiului Petroşani, scriitorul Dumitru Velea şi-a motivat refuzul prin faptul că Primăria municipiului Petroşani nu l-a sprijinit în nici un fel în editarea celor 37 de volume care-i poartă semnătura. „Am făcut de trei ori cerere de sponsorizare, dar fără nici un sorţ de izbândă şi de trei ori a trebuit să mă retrag, pentru a nu-i împiedica pe cei merituoşi. (…) Cum cazna mea culturală de până acum este prea măruntă şi aceste cărţi prea neînsemnate, nu înţeleg cum autorul lor ar avea merite deosebite şi ar putea fi, ca urmare, Cetăţean de Onoare”, a precizat scriitorul Dumitru Velea.

Valeriu Butulescu, iniţiatorul celor două proiecte – atât de acordare a distincţiei, cât şi de abrogare a acesteia – a subliniat că are tot respectul pentru activitatea literară a lui Dumitru Velea, dar a precizat că „acest eroism asumat, provocat, este, după părerea mea, lamentabil”. Butulescu susţine că Velea a fost de acord să primească acest titlu de „Cetăţean de Onoare”, chiar înainte de aprobarea hotărârii de către consilierii locali, pentru ca ulterior, să se răzgândească. Cât priveşte acuzele că nu i s-a acordat ajutor, Butulescu a precizat că supărarea a venit din cauză că solicitările nu au fost analizate în regim de urgenţă, aşa cum şi-ar fi dorit Dumitru Velea.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Velea un PSD-ist care nu a facut nimic la Teatru din Petrosani cat a fost director,Butulescu tot timpul a luat bani publici de la primarie si CNH.

  • La romani cearta si ireconcilierea sint ca a doua natura.Nu conteaza valorile.Chiar marele sculptor Brancusi,revenit dupa citiva ani la vatra natala dupa ce talentul si gloria il purtasera la Munchen si Paris,Intr-o seara oripilat de faptul ca cei cu care statea la masa dedicata revenirii "parizianului" nu conteneau cu certurile i-a oprit la un moment dat,spunindu-le:"Mai fratilor !Cind am plecat,v-am lasat saraci si prosti.Acum,la intoarcere va gasesc mai saraci si mai prosti."Intrebat la o emisiune radio dedicata marelui artist,ce ar zice acum Brancusi daca ar reveni printre noi,ziaristul Grigore Cartianu,de origine de pe acele plaiuri ,a raspuns,citez:" Pai,ce sa zica ?"Triste constatari,dar si mai trist ca sint adevarate.Valorile au fost inlocuite cu false valori.Am ajuns niste aborigeni cumparati cu "cioburi de sticla colorata sau oglinda".

  • Cu scuzele pentru omisiune,reiau :La romani cearta si ireconcilierea sint ca a doua natura.Nu conteaza valorile.Chiar marele sculptor Brancusi,revenit dupa citiva ani la vatra natala dupa ce talentul si gloria il purtasera la Munchen si Paris,Intr-o seara oripilat de faptul ca cei cu care statea la masa dedicata revenirii "parizianului" nu conteneau cu certurile i-a oprit la un moment dat,spunindu-le:"Mai fratilor !Cind am plecat,v-am lasat saraci si prosti.Acum,la intoarcere va gasesc mai saraci si mai prosti."Intrebat la o emisiune radio dedicata marelui artist,ce ar zice acum Brancusi daca ar reveni printre noi,ziaristul Grigore Cartianu,de origine de pe acele plaiuri ,a raspuns,citez:" Pai,ce sa zica ?"Triste constatari,dar si mai trist ca sint adevarate.Valorile au fost inlocuite cu false valori.Am ajuns niste aborigeni cumparati cu "cioburi de sticla colorata sau oglinda".

  • "V-am lasat saraci si hoti.Acum ,la intoarcere va regasesc mai saraci si mai hoti".E replica ce lipsea dintr-o eroare de redactare.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

22 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

22 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

22 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

22 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

22 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

22 de ore ago