Categories: Comunitate

Hunedorenii învaţă să fie agricultori

Cristina Ghenea

Sute de hunedoreni s-au înscris la cursuri de agricultori, pentru a putea beneficia de finanţările oferite de Uniunea Europeană.

Peste 300 de ore de teorie şi practică
Faţă de anii trecuţi, numărul hunedorenilor înscrişi la aceste cursuri s-a dublat. „Până în prezent, în jur de 200 de persoane s-au înscris la cele trei tipuri de cursuri. Dintre aceştia, 128 de hunedoreni au absolvit deja şi au acum certificat de calificare în domeniul agricol“, a declarat Mihaela Ivanenco, consilier în cadrul Camerei Agricole a judeţului (CAJ) Hunedoara. Aceasta a explicat că înscrierile se fac în permanenţă şi că oamenii sunt nevoiţi să se califice în domeniul agricol, dacă vor să acceseze fonduri oferite pentru măsurile 112 şi 141. Astfel, în schimbul unei taxe de 400 de lei, CAJ Hunedoara organizează sesiuni de câte 360 de ore – 120 de ore de teorie şi 240 de ore de practică – pentru a-i învăţa pe hunedoreni să devină lucrători în agricultură. După terminarea cursurilor, persoanele trebuie să treacă printr-un examen, cu probă scrisă şi orală, iar apoi, în funcţie de rezultatele obţinute, pot intra în posesia certificatului de calificare în domeniul agricol.

De ce sunt oamenii interesaţi de aceste măsuri
Potrivit Mihaelei Ivanenco, majoritatea hunedorenilor sunt interesaţi de Măsura 141. Asta, deoarece, prin aceasta, se oferă câte 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani, pentru persoanele cu vârsta de până în 62 de ani, care doresc să-şi dezvolte ferma de subzistenţă. Anul acesta, 950 de hunedoreni şi-au depus proiectele pentru această măsură. De asemenea, oamenii mai sunt interesaţi şi de Măsura 112, dedicată tinerilor fermieri. Cei cu vârste de până la 40 de ani pot primi între 10.000 şi 25.000 de euro, cu condiţia ca în termen de cinci ani să-şi, pună în aplicare proiectul realizat.

MesagerulHunedorean