Categories: ActualitateFlash

Hunedorenii cer, din nou, salvarea mocăniţei

Cristina Ghenea

Sătui de promisiuni deşarte şi de îndelungi aşteptări, tinerii din Hunedoara au luat din nou atitudine, încercând să pună presiune pe autorităţile din judeţ, cu privire la reabilitarea traseului fostei mocăniţe. Un banner de 15 metri, suspendat, ieri, în apropierea Castelului Corvinilor, aminteşte că deşi s-a promis în repetate rânduri întocmirea unui proiect în acest sens, autorităţile judeţene se fac că plouă.

Fonduri ar fi, proiect mai trebuie

Campania de salvare a mocăniţei a început în 2009, la iniţiativa câtorva tineri hunedoreni, dar până acum, nu a fost reabilitat nici măcar un centimetru din vechiul traseu. Promisiunile, însă, au curs cu nemiluita. „În vara lui 2010, la solicitarea noastră, comisia de evaluare a monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii a clasat drept monument istoric tot ce a mai rămas din calea ferată îngustă, dar titulatura a fost valabilă numai un an. Speram ca acest lucru să convingă autorităţile locale şi judeţene să intervină pentru reabilitarea traseului şi pentru repunerea mocăniţei pe şine, dar nu s-a făcut nimic în acest sens. Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a promis în repetate rânduri că va finanţa un proiect care să salveze mocăniţa, însă nici măcar proiectul nu a fost întocmit. Ne-am adresat Ministerului Turismului şi ni s-a spus că există şanse mari să primim finanţare prin Programul Operaţional Regional – Axa Prioritară 5, doar că este nevoie de un proiect, care trebuie întocmit de Primăria Hunedoara, împreună cu Primăria Ghelari şi Consiliul Judeţean“, a declarat Dan Bera, unul dintre hunedorenii care luptă pentru salvarea mocăniţei.

Acţiune de curăţare a terasamentului

Cetăţenii municipiului de pe Cerna sunt hotărâţi să-şi continue lupta şi de aceea, curăţă anual terasamentul, pregătindu-l pentru reabilitare. Anul acesta, acţiunea de voluntariat va avea loc în 7 aprilie şi va fi organizată sub titulatura „Aşteptăm mocăniţa”. Prin acest demers, se încearcă sensibilizarea autorităţilor, iar acţiunea se doreşte a fi un exemplu din partea societăţii civile, care vrea ca acest obiectiv să se realizeze, ţinând cont de potenţialul turistic, alături de Castelul Corvinilor, Furnalul de la Govăjdie, Muzeul Tehnicii Fierului şi Ţinutul Pădurenilor.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • sa se faca,trebuie ajutati acesti hunedoreni ca merita!
    Sper ca d-l Molot sa auda !

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago