HALTERE. România riscă noi suspendări şi absenţa de la Tokyo

Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) a comunicat recent că încă doi halterofili, românul Dumitru Captari (foto) şi kazahul Nijat Rahimov, au fost puşi sub acuzare pentru ”schimbarea unei probe de urină” şi vor fi suspendaţi de la competiţiile inter­na­ţionale.
Acuzaţia forului international vine în urma raportului întocmit de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) în privinţa prac­ti­cilor legate de dopaj în cadrul IWF, publicat toamna trecută, după ce ITA (Agenţia Inter­na­ţională de Testare) a primit dosarul ca­zului intitulat ”Operaţiunea Săgeata” (Ope­ration Arrow). Astfel s-a stabilit că a fost încăl­cat regulamentului antidoping, prin schimbarea unei probe de urină între Du­mitru Captari (România) şi Nijat Rahimov (Kazahstan), iar celor doi sportivi le-a fost comunicată punerea sub acuzare, potrivit articolului 2.2 din Regulamentul antidoping al IWF. Fapta s-ar fi produs în 2016, iar spor­tivii sunt suspendaţi provizoriu până la lua­rea unei decizii definitive.
Dumitru Captari (31 ani), născut la Chi­şinău, a reprezentat România începând din 2015, iar în 2016 a cucerit trei medalii de bronz la Europenele din Norvegia (cat. 77 kg). El a ocupat locul 14 la cat. 77 kg la JO de la Rio, din 2016 şi a mai fost suspendat pentru dopaj între 11 ianuarie 2018 şi 11 ianuarie 2020.
În luna noiembrie a anului trecut, Comi­tetul Internaţional Olimpic a descalificat trei halterofili români care au participat la JO de la Londra, din 2012, pe motiv de dopaj: Răz­van Martin, Gabriel Sîncrăian şi Roxana Co­coş iar potrivit site-ului Federaţiei Internaţio­na­le de Haltere, România are înregistrate alte 20 de cazuri de dopaj începând din 2008.
Conform deciziei luate de IWF în 2017, la Tbilisi, orice ţară care are trei sau mai multe cazuri pozitive la retestările CIO de la probele prelevate la JO 2008 şi JO 2012 riscă să primească un an de suspendare. În cazul depăşirii a 20 de cazuri de dopaj începând cu 2008, numărul de locuri la haltere pentru o ţară la JO 2020 este redus la două, din maximum posibil de opt.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.