Categories: ActualitateFlash

Haideţi la teatru!

Magdalena Şerban

Teatrul de Artă din Deva anunţă un weekend de excepţie, cu două reprezentaţii pe măsură, ambele ale Teatrului „Andrei Mureşanu“ din Sfîntu Gheorghe.

„Cameristele“
Piesa lui Jean Genet, în regia lui Sorin Misirianţu, cu Mirela Bucur, Mona Codreanu şi Duţa Guruianu, va fi jucată mâine, începând cu ora 19. În spectacol, se întrepătrund două arii tematice: pe de o parte, dorinţa a două cameriste de a se elibera de dominaţia stăpânei – a lui Madame, iar pe de altă parte, nesiguranţa lor în comportament şi dificultăţile de a acţiona şi de a se regăsi. De fiecare dată când stăpâna pleacă de acasă, soseşte ceasul în care cameristele Claire şi Solange ajung în centrul atenţiei. Cele două surori se joacă de-a „Stăpâna şi camerista”, un ritual al dominării şi supunerii, al umilinţei şi îndurării, al opresiunii şi devotamentului. Un joc perfid al puterii, în care graniţele se şterg treptat, până când un telefon schimbă totul.

„Mai întâi te naşti“
Ultimul succes al lui Radu Afrim, unul dintre cei mai premiaţi regizori români, ajunge la teatrul devean în 4 decembrie, ora 19. Publicul are ocazia să vadă o reprezentaţie de excepţie, proaspăt întoarsă din Anglia, de pe scena Festivalului Peninsula Arts Plymouth. Piesa „Mai întâi te naşti” de Line Knutzon, scenografia semnată de Cristina Milea şi traducerea de Carmen Vioreanu, îi are în distribuţie pe Elena Popa, Claudia Ardelean, Fatma Mohamed, Cezar Antal, Sebastian Marina, Daniel Rizea şi Ioana Alexandrina  Costea. Este un spectacol sută la sută Afrim, în care se regăseşte o galerie întreagă de inadaptabili, eroii nepotrivindu-se pur şi simplu cu lumea. Pentru ei, viaţa este ca o haină fie prea largă, fie prea strâmtă. Viaţa nu stă bine pe ei. Şi din păcate, nu pot nici muri prea uşor, ca să poţi muri, trebuind mai întâi să te naşti. Iar ei nu sunt chiar cu totul aduşi pe lume, sunt nişte „neisprăviţi“, în sensul de „neterminaţi“. Ca multe dintre personajele atât de dragi lui Afrim, ei nu încep viaţa de la zero, ci de la minus. „Şi este foarte greu să fii mereu pe minus“, spunea cândva un astfel de personaj.
Biletele se găsesc la agenţia teatrală, iar costul unui bilet este de 16 lei (preţ întreg), respectiv 10 lei (cu reducere).

MesagerulHunedorean