Categories: Comunitate

Gurasada: Reţeaua de gaz, prin platforma naţională Anghel Saligny

Magdalena Șerban

Primăriile au o nouă oportunitate să se conecteze la rețeaua de gaze na­turale, finanțarea fiind asigurată prin Programul Guvernului României de­numit „Anghel Saligny”. Adminis­trația publică din Gurasada nu stă pe gânduri, optând pentru accesarea acestei axe menită să aducă o utili­tate modernă în comună.

Un mic rău poate fi un mare bine
„În primă fază, am încercat să obți­nem sprijin financiar prin Programul Ope­raţional Infrastructură Mare (POIM), dar am fost primii sub linie, neintrând la finanțare din pricina unei diferențe minore de punctaj. Oricum, la nivel de țară au fost doar 15 proiecte acceptate în etapa a doua și 10 în prima. În ceea ce ne privește, la rețeaua de gaz se pretează satele de jos, adică Gurasada, Câmpuri Surduc, Gothatea și Ulieș. Trebuia să ne încadrăm în standardul de cost per gospodărie, în caz contrar riscăm să nu obținem punctaj de eli­gibilitate. De altfel, era o condiție pri­mordială. Am accesat documentația în asociere cu comunele Burjuc, Zam și Petriș din județul Arad. Rămânem tot împreună pe mai departe, proiectul fiind deja evaluat în această formulă. Așteptăm ordonanța prin care cele 105 proiecte care nu au avut susținere prin POIM vor fi trecute la ((Anghel Saligny)). Cu siguranță ni se vor cere unele completări (de exemplu o nouă cerere de finanțare sau lămuriri, etc), însă vrem să vedem care sunt con­dițiile. Dacă pe POIM, unele cheltuieli erau considerate neeligibile, prin Anghel Saligny poate că sunt altele. Deocam­dată, așteptăm deciziile oficiale. Și legat de POIM, se auzea că se va mo­difica legea, iar cota TVA nu va mai trebui suportată de primăriile câștigă­toare, dar nu sunt clarificări la modul cert. De eram stabiliți eligibili, bugetul nostru local ar fi fost drastic afectat pe nu mai puțin de zece ani de acum încolo, suma de 40 de miliarde lei vechi cât reprezenta TVA-ul putând deze­chi­libra din temelii alocările bu­getare pro­prii. Așa că ne-a cam ferit Dumnezeu de o asemenea încercare. Practic, am fi muncit 10 ani doar ca să acoperim TVA-ul la proiect. Unde e câștigul, dacă e să cântărim binele investițional?”, susține primarul din Gurasada, Silviu Nan (foto).

Pași înainte
Reamintim că prin Programul “Anghel Saligny”, Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de miliarde de lei pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare şi gaz. De ase­menea, va prelua de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene documentațiile care nu au intrat la finanțare, bugetul total ridi­cându-se la 55,5 miliarde de lei. Cererile pot fi depuse până la data de 26 aprilie. Mi­nisterul a pus la dispoziția auto­rităților locale și plat­forma digitală https://investitii.mdlpa.ro/, prin care se pot face solicitările conform ghidului disponibil atât pe site-ul Mi­nisterului Dezvoltării, Lucrărilor Pu­blice și Ad­ministrației (www.mdlpa.ro), cât și în plat­forma electronică investitii.mdlpa.ro.

Mesagerul Hunedorean