Categories: Actualitate

Greviştii foamei de la Termocentrala Mintia sunt cercetaţi disciplinar de către conducerea CEH. „Vreţi să ne ardeţi pe rug?”

Unul din energeticienii cercetaţi susţine pe Facebook că şefii termocentralei se poartă ca pe vreme Închiziţiei

 

Sorina Popa
Au protestat, acum sunt cercetaţi disciplinar! Asta au păţit salariaţii de la Termocentrala Mintia care în urmă cu două luni au făcut greva foamei, nemulţumiţi că nu li s-au plătit drepturile salariale în totalitate.

Cine i-a îndemnat să protesteze la Ţebea?
Este vorba de cinci angajaţi ai termocentralei, care trebuiau să răspundă până ieri unor întrebări din Nota explicativă, întrebări adresate de către conducerea Complexului Energetic Hunedoara. La punctul 6, întrebarea din chestionarul respectiv este următoarea: „Precizaţi dacă în data de 13 septembrie 2020 vi s-a solicitat participarea la demonstraţia care s-a desfăşurat la Ţebea? Dacă da, menţionaţi persoana care a solicitat acest lucru”. Oamenii anchetaţi spun că s-a ajuns la un nivel extrem de jos la CEH şi că actuala conducere se poartă ca pe vremea Închiziţiei cu cei cinci grevişti ai foamei.

„Nu ni s-a spus că avem dreptul să ne apărăm”
„Aflasem pe surse că toţi cei cinci grevişti ai foamei de la Termocentrala Mintia – Deva vor fi cercetaţi disciplinar pentru faptul că şi-au cerut drepturile.Tot din surse am aflat că fostul Prefect de Hunedoara ar fi solicitat să fim lăsaţi în pace pentru că, nu-i aşa, a-ţi cere drepturile este o for­mă simplă de democraţie, lucru stipulat şi de către Constituţie. Ei bine, după ce apele s-au liniştit şi toţi am fost convinşi să ne continuăm activitatea în linişte, azi, 29 octombrie 2020, am fost chemat la secretariatul Sucursalei Electrocentrale Deva din cadrul CEH să mi se înmâneze convocatorul. Sun­tem cercetaţi disciplinar că am avut tupeul să supra­vieţuim grevei foamei în care ne ceream drepturile. Am avut nesimţirea să nu murim, am avut nesimţirea să protestăm, am avut nesimţirea să ridicăm fruntea! S-au trimis convocatoare pen­tru cercetare disciplinară a celor cinci grevişti ai foamei din septembrie, de la Termocentrala Mintia-Deva. De ce? Pentru că administratorii, plătiţi cu bani grei, nu sunt în stare să ad­mi­nis­treze corect Complexul Energetic Hunedoara, pen­tru că administratorii, plătiţi cu bani grei, nu pot simţi lipsa banilor aşa cum o simţim noi, pentru că administratorii au imagini politice ce nu trebuiesc pătate şi au mecanisme demne de Inchiziţia spaniolă pentru tortura psihică a angaja­ţilor. Suntem chemaţi, suntem somaţi să ne prezentăm în faţa celor de la serviciu CIM şi CFG să dăm notă explicativă, fără însă să ni se pună în vedere că avem dreptul legal de a ne apăra în faţa Inchiziţiei CEH.Şi, ca tacâmul să fie complet, priviţi data emiterii: la Petroşani, convocările au fost emise şi înregistrate la data de 21 octombrie (Nr. înre­gistrare AS 12010// 21.10.2020) iar la SE Deva au sosit şi ne-au fost înmânate abia pe 29 octom­brie 2020 (Nr. 9613, data 29.10.2020), de parcă le-ar fi adus Badea Cîrţan, în opinci, pe jos ! Şi atunci, nu cumva asta este o bătaie de joc la adresa angajaţilor ce-şi cer drepturile, nu e obstrucţionarea unui act de justiţie, un act în a ne pregăti <<apărarea>>? Şi la şcoală eram anunţaţi cu trei – patru zile înainte că vom avea lucrare de control, ştiam data tezelor să ne putem pregăti”, a scris Marcel Banu, unul dintre cei cinci anchetaţi, pe pagina sa de Facebook.

„Ne poate incrimina pe nedrept”
„Ce vreţi să obţineţi de la noi? Ce vreţi, de fapt de la noi ? Scuze că îndrăznim, am îndrăznit să ne cerem drepturile? Scuze că v-am tulburat apele chiar înainte de alegeri? Păi nu e vina voastră ? Nu voi trebuia să asiguraţi banii necesari plăţilor restante, aşa cum se promisese în iulie şi august, nu voi trebuia să asiguraţi banii pentru stoc de cărbune de siguranţă, nu voi trebuia să asiguraţi banii de reparaţii încă din primăvară, ca să nu mai amintesc de programul de protecţie socială în cazul încetării activităţii, cât şi a programului realist de reorganizare, unul singur, nu cinci variante ? Cam ăsta este răspunsul la întrebarea voastră cu numărul 5 din aşa-zisul chestionar care, de fapt, în lipsa prevederilor că putem cere să fim asistaţi poate deveni un act ce ne poate incrimina pe nedrept chiar cu semnătura noastră. Avem legea, Codul Muncii şi, mai presus de orice, avem Constituţia României în care se stipulează clar dreptul la opinie, dreptul la libera exprimare, dreptul la libertatea cuvântului. Dreptul pe care voi ni-l interziceţi, nu clar dar se deduce prin această hărţuire.Se pare că Inchiziţia spaniolă are urmaşi: Inchiziţia CEH.Sîntem pe vremea călăilor Inchiziţiei spaniole, când adevărul ducea invariabil la arderi pe rug? Asta vreţi să ne faceţi ? Altă întrebare! Aţi fost deranjaţi de faptul că la Ţebea, dl Nistor, PSD-ul de fapt, ne-a acordat atenţie în timp ce primarul PNL de Deva a venit să ne certe, iar dna Carmen Hărău şi dl Heiuş Lucian au trecut pe lângă noi fără să ne acorde măcar o privire…Cu scuze prietenilor din PNL. Cu alte cuvinte, ce am căutat la Ţebea, cu ce tupeu am deranjat feţele simandicoase PNL-iste aflate la manifestările de la Ţebea pentru drepturi? Poate chiar aţi fi meritat ca Avram Iancu să iasă din mormânt să vă ia puţin la întrebări, ce faceţi cu drepturile noastre, pentru ce s-a luptat el şi moţii lui, dacă azi călcaţi în picioare un drept funda­mental: a munci şi a fi plătit pentru munca pres­tată, a avea dreptul şi obligaţia de a-ţi cere drep­turile şi de a ţine fruntea sus în faţa asupritorilor! Cum am mai scris, vom veni şi vom răspunde, dar nu răspunsurile pe care vi le doriţi să ne puteţi incrimina gratuit!”, a adăugat Marcel Banu, elec­trician la sectia PRAM, de la Termocentrala Mintia, unul dintre cei care au făcut greva foamei pentru că nu a primit banii cuveniţi.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

19 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

19 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

19 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

19 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

19 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

19 ore ago