Categories: Actualitate

Greu la deal cu boii mici!

Oana Mihnea

În şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean Hunedoara, s-a aprobat prelungirea duratei de finalizare a câtorva proiecte pe fonduri europene, din cauza faptului că acestea nu pot fi terminate până la sfârşitul acestui an, aşa cum era prevăzut. De aceea, pentru a evita riscul ca întrega finanţare să fie suportată din bugetul administraţiei judeţene, s-a mers pe varianta prelungirii termenelor, până la 30 iunie 2016.
Între proiectele cu probleme se numără drumul către cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Cu ceva timp în urmă, firma care execută lucrarea, SC Transconstruct Import Export SRL, a cerut administraţiei judeţene o prelungire, motivând că lucrările sunt întârziate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Asta, după ce conducerea Consiliului Judeţean a anunţat la începutul acestei luni că drumul va fi inaugurat în 20 decembrie. Nu doar că n-a fost inaugurat la data stabilită, dar după cum se vede, lucrările vor fi finalizate abia prin primăvara anului viitor.
Deschis circulaţiei abia în luna mai
Deşi în proiectul de hotărâre suspus dezbaterii aleşilor judeţeni s-a estimat o sumă de aproximativ trei milioane de lei necesară acoperirii cheltuielilor cu lucrările rămase neexecutate, bani din bugetul CJ, totuşi, conducerea instituţiei spune că suma va fi una mult mai mică. „Motivul este simplu, nu s-au finalizat lucrările. Am solicitat fără echivoc să prelungim termenul de execuţie, pentru că altfel am fi pierdut finanţarea în integralitatea ei. Discutăm de sume destul de mari, colosale pentru bugetul judeţului Hunedoara. Le prelungim, pentru că avem temei să facem acest lucru, dar asta nu înseamnă că nu verificăm şi nu tragem la răspundere pe cei responsabili. Eu aş vrea să privim lucrurile din altă perspectivă. Şi aş vrea să mă refer la drumul spre cetăţile dacice, un proiect care a fost în atenţia noastră în ultima perioadă. Ne-am asumat cu curaj să finalizăm în trei luni, ceea ce alţii nu au reuşit în 10 ani. Drumul este gata, mai avem de lucrat la un pavaj şi la o parcare. Ne mai costă în plus 600.000 de lei faţă de cât ne-am aşteptat noi, pentru că sunt cheltuieli care nu sunt eligibile la rambursare. Din punctul meu de vedere, este un obiectiv al Consiliului Judeţean care a fost atins. Am lucrat cu un proiect extrem de prost şi vă asigur că îi voi trage la răspundere pe toţi cei vinovaţi, că nu am reuşit să îl terminăm în acest an. Termenul pe care eu mi-l asum pentru folosirea de către turişti a drumului de la Sarmizegetusa este 1 mai 2016, atunci va fi gata. Deşi, în mod  normal, lucrul acolo ar trebui să fie gata în două săptămâni“, a precizat Adrian David, şeful administraţiei judeţene. Potrivit acestuia, la ora actuală, lucrările sunt finalizate în proporţie  de 95 la sută.
Pe lângă această investiţie, au mai fost prelungite termenele de finalizare pentru proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Hunedoara“, unde mai trebuie încheiată lucrarea la închiderea gropii de gunoi Deva şi „Reabilitarea sitului industrial de pe fosta platformă Călan şi pregătirea pentru noi activităţi“.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru această…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Jaf la drumul mare are loc într-o localitate situată la poalele mun­ților din sudul jude­țului.…

21 de ore ago

Bulina albă

Camelia Bedea, primarul comunei Vălișoara Pentru că a lansat îndemnul ca cetățenii să ajute familiile…

21 de ore ago

Bulina neagră

Nicolae F., din municipiul Vulcan Pentru că se află în stare de arest preventiv, fiind…

21 de ore ago

O Pediatrie Nouă la Deva, în luna cadourilor

Adriana Năstase Administratorul public al județului, Costel Avram (foto), a afirmat recent la ședința de…

21 de ore ago

Beat, fără permis de conducere, s-a băgat cu mașina într-un stâlp

Un hunedorean s-a urcat băut la volanul mașinii, deși nu avea permis de conducere și,…

21 de ore ago