Gazoductul BRUA, oportunitate pentru mai multe localităţi hunedorene

Maximilian Gânju

Conform raportului Ministerului Economiei, au fost finalizaţi 215 kilometri de conductă la gazoductul BRUA-faza 1, şi începe implementarea unor noi investiţii privind racordarea la gaze. BRUA traversează o mare parte a judeţului Hunedoara şi va da posibilitatea mai multor localităţi să se branşeze la reţea.

Prima fază a proiectului are costuri estimate la aproximativ 560 milioane de euro şi se derulează pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. În ceea ce priveşte tronsonul care străbate localităţile judeţului Hunedoara, conducta de transport gaze naturale Mintia – Brad – Ştei este necesară pentru creşterea siguranţei alimentării cu gaze naturale a consumatorilor din vestul ţării, a precizat ministerul. Pe tronsonul Mintia – Brad, Etapa I, unde sunt lucrări finalizate sau în derulare, locuitorii comunelor Băiţa, Vălişoara, Luncoiu de Jos, Ribiţa cât şi municipiul Brad au posibilitatea de a se conecta la reţea. Totodată, tronson Brad – Ştei din partea a doua a proiectului (proiect în faza Studiu de prefezabilitate) oferă soluţia de conectare la reţeaua de gaze comunelor Baia de Criş, Vaţa de Jos şi Tomeşti. Pentru tronsonul de conductă DN 300 Mintia – Brad valoarea lucrărilor de execuţie a fost estimată la 22,4 milioane lei fără TVA, cu termen de finalizare trimestrul I 2020.
La finalul proiectului, gazoductul va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/ anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/ anual spre Ungaria.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.